Entertainment

Vrolijke hiphop met kritische toon van rapper Babs

Kritisch, maar optimistisch: de nieuwe, coronagerelateerde single van producerend rapper Babs: ‘Pandemiemoe’. “Ik sta niet achter elke keuze, soms hebben woorden ook wassen neuzen”, rapt Babs in haar nieuwe single, die vanaf nu op de populairste streamingdiensten is te vinden. In de track vat ze de covid-situatie samen, van Ruttes persconferenties tot de rellen over de avondklok.

Kritisch

Al rappend bedankt Babs de mensen in de zorg, benoemt ze de moedeloosheid van deze periode, maar benadrukt ze tegelijkertijd wel het licht aan het eind van de tunnel: de vaccinaties. ‘Pandemiemoe’ is een vrolijke hiphoptrack met een kritische toon, want ondanks haar optimisme twijfelt ze wel aan de keuzes en de aanpak van de overheid. Zo vindt Babs dat er veel loze woorden en beloftes zijn gevallen en hint ze dat ze denkt dat Rutte wel erg veel macht heeft. “De avondklok is bijvoorbeeld een waanzinnige inperking van de vrijheid van iedereen in Nederland. Het is best eng hoe makkelijk die avonklok is ingevoerd.” Anderzijds weet Babs niet of het ‘beter’ had gekund en wat dan wel de juiste keuzes waren geweest: “Het is natuurlijk voor iedereen een nieuwe situatie en een ongelooflijk ingewikkelde kwestie.”

Missie

Het is Babs’ missie om aandacht te genereren voor vrouwen in de muziekindustrie. De huidige verdeling qua gender in de muziekscene is behoorlijk scheef en precies waar Babs verandering in wil brengen, aan de hand van haar muziek. Als producer en rapper hoopt ze een rolmodel te kunnen zijn om voor meer vrouwelijke representatie te zorgen. Daarnaast probeert ze als artiest het hokjesdenken te doorbreken door zich niets aan te trekken en zich uit te spreken over conventionele normen rondom gender of seksualiteit.

Releases

‘Pandemiemoe’ is nummer drie in een reeks singles die Babs heeft gereleased in 2021. De releases vormen een aanloop naar haar EP, die met behulp van het talentontwikkelingstraject de Burger Beurs, van het Burgerweeshuis, in het najaar tot leven wordt geroepen. De track zelf klinkt als een frisse, moderne hiphopproductie, met een volle, warme bas, veel uitgesproken ritmische elementen en een onverwachte stapel aan harmonieën.