Entertainment

Vloot van vreemde schepen te zien in Kunstenlab te Deventer

Een bijzondere vloot van de Deventer kunstenaar Theo Harmelink is onder de noemer Driftwood tot en met 22 augustus te zien in Kunstenlab, gevestigd aan Havenplein 20.

Al sinds de academie is kunstenaar Theo Harmelink geïnspireerd door de natuur, natuurlijke processen en het menselijk handelen in de natuur. Wat doen deze ingrepen en wat voor gevolgen hebben deze? De wereld is volgens Harmelink volledig losgeslagen; als reactie op het kapitalistisch consumptiesysteem, creëert en assembleert hij nieuwe beelden uit gerecyclede deels natuurlijke materialen in een vervreemdende stapeling.

De tentoonstelling als totaal laat zich in eerste instantie lezen als een ‘vloot’ van vreemde schepen die doet denken aan de post-apocalyptische film Waterworld in een mix met de ‘steampunk’ toekomstbeelden die Albert Robida (1848-1926) over de 20ste eeuw vastlegde.

De mensheid is op drift volgens de kunstenaar, letterlijk als we kijken naar de mensonterende beelden van bootvluchtelingen op zee. Maar ook in de toekomst: wanneer de zeespiegel blijft stijgen, is overleven op water misschien nog de enige optie, met een ark van Noach als laatste schuilplaats.

Elk object in de tentoonstelling is een afzonderlijke wereld boordevol details, verwijzingen en materialen. Alles in de drijvende wereld van landjutter Theo krijgt dezelfde waarde: een boomstronk, gevonden plastic afval, gebruikte medische hulpmiddelen, slangetjes en kinderspeelgoed. Niets is heilig voor hem en alles krijgt een nieuwe orde en wordt voorzien van een nieuwe context. Voor meer informatie, zie de website www.kunstenlab.nl