Entertainment

Vijf jaar Match & Connect: 150 statushouders thuis in Deventer  

DEVENTER – In vijf jaar tijd heeft het project Match & Connect er dankzij de inzet van circa 110 vrijwilligers voor gezorgd dat zo’n 150 statushouders nu echt thuis zijn in Deventer. Dat wordt op zaterdag 3 juni gevierd met een feest waarvoor alle deelnemende vrijwilligers en statushouders aan het project zijn uitgenodigd. Ook Deventenaren die meer willen weten over Match & Connect zijn van harte welkom op het feest.

Initiatief van Humanitas en Stichting Present

Match & Connect brengt Deventenaren en statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) met elkaar in contact. De ‘oude’ Deventenaren maken de ‘nieuwe’ Deventenaren wegwijs in de stad, helpen ze de Nederlandse taal en cultuur beter te begrijpen en zijn een eerste opstapje naar een groter sociaal netwerk in hun nieuwe thuisbasis. Maar het levert de vrijwilligers die hieraan meedoen minstens net zoveel goeds op. Samen leuke dingen doen en kennismaken met een andere cultuur waardoor hun eigen leven ook wordt verrijkt. Match & Connect is een initiatief van Humanitas en Stichting Present.

Ontmoet ervaringsdeskundigen

Match & Connect wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Deventer. In de vijf jaar dat het project nu actief is in Deventer, zijn in totaal circa 110 vrijwilligers en circa 150 statushouders aan elkaar gekoppeld. Op dit moment zijn 47 vrijwilligers actief onder de vlag van Match & Connect om statushouders te helpen een bestaan op te bouwen in Deventer. Al deze mensen, inclusief ambassadeurs en ketenpartners zoals de gemeente Deventer, zijn welkom op het feest dat op 3 juni bij Speeltuinvereniging de Driehoek (Rielerweg 110) in Deventer wordt gehouden. Ook iedereen uit Deventer die meer wil weten over Match & Connect en misschien zelf wel vrijwilliger wil worden, is van harte welkom. De bijeenkomst op 3 juni is een uitgelezen kans om veel ervaringsdeskundigen van Match & Connect te spreken. Het feest begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Wel wordt iedereen die komt, verzocht zich vooraf aan te melden door te mailen naar Michelle Nijhuis van Stichting Present (michelle.nijhuis@presentdeventer.nl).

Mooi voorbeeld

Een van de vele voorbeelden van wat Match & Connect kan betekenen, is het gezin Tuba, Halil en zoon Asim. “Ik voelde mij niet goed in Nederland”, zegt Tuba. Via Match & Connect ontmoetten ze Tijmen, Barbara en hun pasgeboren dochter Toska. Zij wonen sinds 2019 in Deventer en voelden zich door buren en stadgenoten direct thuis in Deventer. Maar door het coronavirus kwamen de sociale contacten op een laag pitje te staan. “Toen realiseerden we ons hoe fijn het voor ons was gegaan toen wij naar Deventer verhuisden. Mede daardoor besloten we om ons aan te melden als buddygezin bij Stichting Present om dit ook voor een ander gezin te kunnen betekenen.”

Tuba en haar man wilden integreren in de Nederlandse samenleving met hulp van een Nederlands gezin. “Het gezin is het kleinste maar ook het belangrijkste deel van de bevolking”, zegt Tuba. “Alleen door een gezin kun je leren hoe de mensen van die bevolking leven, eten, gedragen, vieren, betreuren, voelen, liefhebben. Dankzij het gezin waarmee we in contact zijn, hebben we die dingen niet alleen geleerd, maar ook ervaren. Zij hebben hun hart, leven en huis voor ons geopend. En wij ook voor hen. We hebben samen Turkse thee gedronken, kerstdiner gegeten, onze kinderen laten spelen, naar de bibliotheek gegaan. Misschien het belangrijkste dat we samen hebben gedaan, is praten. We praatten niet om Nederlands te oefenen of om de levens van elkaar te leren. We praatten om te delen, onze gevoelens, verdriet en geluk. Nu voel ik me minder een buitenlander. Dit gezin hielp mij om mij thuis te voelen. Nu zijn we niet twee gezinnen in contact met elkaar, maar twee zeer hechte gezinnen, vrienden.”

Gezamenlijke interesses

Tijmen en Barbara hadden tijdens de eerste ontmoeting met Tuba en Halil wel door: dit zit goed. “Wat een lieve, leuke en warme mensen. We kwamen achter gezamenlijke interesses en konden lekker met elkaar kletsen over luchtige dingen zoals eten en opvoeding, maar ook lastige onderwerpen worden besproken aan de keukentafel. Nu spreken we nog af en toe af om samen koffie of thee te drinken en samen te eten en te praten. Soms komen we elkaar spontaan tegen in de bibliotheek of op straat en af een toe even een berichtje over en weer om te checken hoe het gaat. Hoe graag wij ook gastvrij voor een ander gezin wilden zijn, omgekeerd werkt dat net zo goed: bij Tuba en Halil worden wij ontzettend goed verzorgd en verwend. Wij hebben bewondering voor hun doorzettingsvermogen en positiviteit en leren daar zeker van.”