Entertainment

Verband tussen geboortegrond en gevonden grond

Deventer kunstenaar Ria Wesseling is geïnspireerd door twee landschappen: het Stroomdal landschap Drentsche Aa in Nederland en Cappadocië in Turkije. Landschappen waarin zij zich thuis voelt en vertrouwd mee is. In tekeningen en objecten van klei toont ze in Kunstenlab het verband tussen beide.

Ria Wesseling: “Deze landschappen, mijn ‘geboortegrond’ en mijn ‘gevonden grond’, hebben voor mij overeenkomsten in magie, stilte, een meanderende stroom, stuivend zand, erosie die iets blootlegt, een verleden van oude culturen/archeologie en dorpse gemeenschappen. Het zijn voor mij imponerende landschappen die nietigheid van de mens tegenover de natuur laten zien en daarmee landschappen waarin ik wil zijn en me thuis voel.”

Ria Wesseling is recent opnieuw met klei gaan werken. “Het plastische materiaal dat na het stoken volledig versteent, is hetzelfde chemische proces dat bij vulkaanuitbarstingen plaatsvindt en het landschap van Cappadocië gevormd heeft. Waar verstening ook weer, door de eeuwen heen, erodeert.” De kruiken die de kunstenaar aanvankelijk maakte, kregen langzamerhand een meer landschappelijk karakter en er ontstond een wonderlijk verband tussen twee landschappen. Dit was voor Ria Wesseling het begin van een nieuwe zoektocht. Deze tentoonstelling laat daar iets van zien.

Naast klei gebruikt de kunstenaar ook papier, houtskool en grafiet, net als natuurlijke pigmenten en metalen. Door de jaren heen is in haar atelier een depot ontstaan als resultaat van installaties, associatief handelen en verzamelen. Hieruit toont zij nu kleine objecten die een relatie hebben met het thema van ‘geboortegrond en gevonden grond’. De ruimtelijke en getekende kruiken worden containers vol verhalen.

De tentoonstelling in Kunstenlab, Havenplein 20 te Deventer, loopt van 27 juni tot en met 30 augustus. Voor meer informatie, zie de website www.kunstenlab.nl