Entertainment

Van Kelderfest naar Kelderfest Ondersteboven

Kelderfest 2020

Adembenemende show in de Lebuinuskerk tijdens Kelderfest in 2020

Grand Jury Prize tijdens de Music Moves Europe Awards winnende artiest Meskerem Mees staat met haar show in de Lebuinuskerk in Deventer voor Kelderfest Ondersteboven 2022

De Bosnische topaccordeonist Mario Batkovic komt naar de Lebuinuskerk in Deventer voor Kelderfest Ondersteboven 2022 (Foto Rob Lewis)

DEVENTER – “We maken weer een metrolijn in Deventer!” vertelde ik laatst aan een vriendin. Op zaterdag 26 februari. Dan is namelijk de derde editie van Kelderfest, ondersteboven. Ik kan haast niet geloven dat het bijna zover is”, aldus Ruth Weites, projectleider van Kelderfest Ondersteboven 2022.

“Van muziek, theater en spoken word genieten, onderweg een kunstwerk bewonderen en een lekker drankje drinken. Een avond in die geweldige, mooie historische Deventer binnenstad. Een écht festival. We wachten er al zo lang op. Eind deze maand is het zover. Op 26 februari organiseert Deventer Verhaal en De Nieuwe Oost | Pop in samenwerking met vele partners uit Deventer de derde editie van Kelderfest!”

Gemis
“Het is alweer twee jaar geleden dat ik mijn laatste festival bezocht: dat was toevallig ook Kelderfest. Het is maar goed dat we toen niet wisten dat het nog zo lang zou duren voordat we weer een festival konden organiseren. Wat een gemis is het geweest. Eindelijk mogen we weer. En volgens mij hebben we zelfs de primeur van ‘eerste festival van 2022’! Met locaties als de Lebuinuskerk, de Bergkerk, Burgerweeshuis, het Penninckshuis, Sociëteit De Hereeniging, Walhalla, Museum De Waag, Hotel in Het Huis van Deventer, de Vrijmetselaarsloge en de bovenzaal van De Nieuwe Oost | Pop kan het niet anders dan dat het supertof wordt.”

Kleine twist
“In tijden als deze iets organiseren… Als medeorganisator van Kelderfest is mijn motto nooit ‘van uitstel komt afstel’ geweest. We hebben juist alle creativiteit bij elkaar gebracht en samen met al die professionele culturele organisaties die Deventer rijk is, het gedaan. Kelderfest kan na een jaar van afwezigheid eindelijk weer doorgaan. Kelderfest zal dit jaar voornamelijk in bovengrondse locaties van de historische binnenstad van Deventer plaatsvinden. Met het oog op ventilatie en ruimte zullen we bezoekers eenmalig bovengronds verwelkomen. Een kleine twist, maar de onweerstaanbare sfeer en passie voor Kelderfest blijft hetzelfde.”

Divers en tof
“Als extra energybooster werd afgelopen maand bekend dat één van onze internationale acts, singer-songwriter Meskerem Mees, de Grand Jury Award van de Music Moves Europe Awards in de wacht heeft gesleept. Zij mag zich nu in het rijtje scharen van namen als Adele, Mumford & Sons en Stromae. Om maar wat namen te noemen. De line-up is heel divers maar bovenal tof. Ik verheug me ook ontzettend op de Belgische band Black Flower in het Burgerweeshuis en de Bosnische top-accordeonist Mario Batkovic in de Lebuinuskerk.”

Het is dit jaar ook verplicht om te reserveren voor het gratis programma. “Dit kan nu snel en gemakkelijk via onze nieuwe website: www.kelderfest.nl. Ik zou zeggen: stap op onze ‘metrolijn’ en geniet van warme bovengrondse locaties, muzikale verrassingen en indrukwekkende cross-overs.”