Entertainment

Torenvalkjes zingen voor het goede doel

Op zondag 1 november wordt om 10.00 uur in de Lebuïnuskerk in Deventer het eerste album van de Torenvalkjes gepresenteerd, getiteld ‘De Allerleukste Liedjes van de Torenvalkjes’. De presentatie is live te zien op www.lebuinuskerk.nl. Daar is vanaf die datum ook de cd à 10 euro te koop.

Elke vrijdagmiddag, een uur voordat het weekend losbarst, komt in een klein hoekje van één van de grootste kerken van Nederland een groep van zo’n vijftien kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar samen om te zingen. Het gaat om de Torenvalkjes, vernoemd naar de bekende Lebuïnustoren die bij het kerkgebouw hoort.

Dat zingen gaat er meestal nogal vrolijk aan toe. Daarom bedacht één van de koorleden: “Kunnen we die vrolijkheid niet met de wereld delen?” Zo werd het idee van een eigen cd geboren. Dirigent Kirstin Gramlich: “Begin maart gingen we aan de slag om samen met Koen van Andel, een opnametechnicus, een professionele geluidsopname te maken. Zoals alles liep ook dit een beetje vertraging op vanwege corona, maar nu kunnen we dan toch het resultaat met de wereld delen.”

Met een mix van religieus repertoire, oude kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt en klassiekers als ‘Gloria a Dios’ en ‘Sing a song for the peace of the people’ bevat de cd voor ieder wat wils. Ouderen zullen liedjes uit hun eigen jeugd herkennen, kinderen en hun ouders ontdekken nieuwe muziek die is opgenomen in een eeuwenoud gebouw.

Toen het idee van een cd was ontstaan, besloten de koorleden samen een goed doel uit te zoeken. Dat werd stichting De Vrolijkheid, die in asielzoekerscentra kunstprojecten voor en met jonge mensen organiseert. Torenvalkje Nelis (7) vertelt: “We willen met de cd ook iets voor kinderen doen die wel wat vrolijkheid kunnen gebruiken. En als er wat overblijft, kunnen we er ook ons uitje van betalen.”

Eigenlijk rekenden de kinderen op een volle Lebuïnuskerk, waarbij ze flink wat cd’s konden verkopen voor het goede doel. Ook dat zit er door corona even niet in. Er mogen nu maar dertig mensen bij zijn. Kirstin: “We hopen daarom dat mensen de cd bestellen via de site van de kerk. En dat ze op zondag 1 november via de livestream meekijken naar onze presentatie natuurlijk! We beginnen om 10.00 uur!”

Kinderen van 6 tot en met 10 jaar die ook willen meezingen met de Torenvalkjes, kunnen een mailtje sturen naar: kirstin.gramlich@lebuinuskerk.nl