Entertainment

‘Toekomst Wilpse Klei wortelt in vruchtbare grond en oude wijsheid’

Lidy Klein Holkenborg en fotograaf Evert van de Worp maakten samen met bewoners een boek over de Wilpse Klei, getiteld: Geworteld in Wilpse klei.

“Het IJssellandschap is er op zijn mooist en een groeiende stroom fietsers en wandelaars geniet ervan. Vanuit het hele land komen hier nog steeds mensen de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Wat hield deze gemeenschap de afgelopen eeuw bezig? Hoe redden de bewoners zich als de IJssel hun leefgebied overstroomt? Hoe komen de bewoners tegenwoordig aan de kost? Voor welke uitdagingen staat dit bedrijvig volkje? Dit boek schetst er een beeld van”, vertelt Lidy Klein Holkenborg.

“Leven en laten leven. De Wilpse Klei houdt vrijheid hoog in het vaandel. Ook de afgelopen eeuw maakten zelfredzame families eigen keuzes als veranderde omstandigheden daar om vroegen. De ingewikkelde vraagstukken anno 2020, zoals biodiversiteit, bodemkwaliteit en klimaatveranderingen, dagen agrarische ondernemers uit om zich opnieuw te buigen over hun koers. Vooralsnog heerst vertrouwen: de toekomst van de Wilpse Klei wortelt in vruchtbare grond en oude wijsheid.”

Gemeenschap in verandering

“Zoals steden en dorpen is de Wilpse Klei als gemeenschap in verandering. Oude tradities verdwijnen, want ze zijn nu niet meer nodig. Het vertrouwde naoberschap krijgt een andere invulling. Buurt maken en trouwfeesten verdwijnen naar de achtergrond. Social media en digitalisering maken dat ouderen en jongeren elkaar soms nauwelijks kunnen bijhouden. Nieuwkomers leven het liefst in hun eigen cocon. Hoe goed kennen mensen op het platteland hun buren nog? Toch hebben nieuw en oud elkaar nodig en zij hebben elkaar veel te bieden.”

Het boek is vanaf nu à 25 euro te bestellen bij de vereniging Ruimte voor de Wilpse Klei. Deze vereniging is opgericht in 2005 en behartigt in het kader van het overheidsbeleid ’Ruimte voor de Rivier’, belangen van de bewoners en ondernemers in het IJssel uiterwaardengebied van de gemeente Voorst, vanaf gemaal De Middelbeek en het aangrenzende Deventer gebied van de Stads- en Bolwerksweiden. De vereniging exploiteert een amfibievoertuig dat gebruikt kan worden bij overstroming van het werkgebied en geeft voorlichting en advies aan bewoners en ondernemers over de impact van overstromingen en de (voorzorgs)maatregelen die dan genomen moeten worden.

Stuur een mail met contactgegevens naar wilpseklei2021@gmail.com