Entertainment

Tentoonstelling in Deventer over slavernij op de Antillen

In het Etty Hillesum Centrum, gevestigd aan Roggestraat 3, is de komende maand een tentoonstelling te zien over de slavernij op de Antillen. De geschilderde doeken volgen het slavernijverleden, de afschaffing ervan en het leven op de Antillen na de slavernij.

De schilderijen zijn gemaakt door Julio Juan Martina. Hij schrijft: “Mijn naam is Julio Juan Martina, ik ben op 24 november 1937 in Otrobanda op Curaçao geboren. Ik ben van slavenkomaf. In mijn jonge jaren voelde ik mij minder dan de witte Nederlanders, die altijd de beste banen hadden en neerkeken op de zwarte Curaçaose bevolking. Dat vervelende gevoel kon ik pas van me afschudden na mijn middelbare school, toen gedeputeerde Juancho Evertsz mij een studiebeurs aanbood om in Nederland voor onderwijzer te gaan studeren. Toen pas zag ik dat ik een verkeerd beeld had van de Nederlander. Tot mijn verbazing zag ik Nederlandse ijscoboeren, straatvegers en mannen die in vodden handelden. Ik was toen niet alleen tevreden met mijn kastanjebruine huid, maar werd er zelfs trots op.”

In zijn vrije tijd ging Julio, die samen met zijn vrouw al geruime tijd in Deventer woont, schilderen. Op bijgaand schilderij ziet men een gesprek tussen een straatverkoopster en een yaya of yechi. Een yaya was meestal een huisslavin, die na de afschaffing van de slavernij bij de familie bleef wonen. Ze hield het huis schoon, kookte, was oppas van de kinderen en gaf indien nodig advies aan de familie. Dit alles tegen kost en inwoning.

De expositie is tot en met 8 januari te bezichtigen, op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De toegangsprijs bedraagt €3,-. Reserveren via e-mail administratie@ettyhillesumcentrum.nl