Entertainment

Sterren vallen van je computerscherm

De Volkssterrenwacht Bussloo verzorgt de komende weken nog enkele boeiende lezingen. Deze zijn op vrijdagavond vanaf 20.00 uur alleen te volgen via livestream: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht. Vragen stellen kan via de livechat.

De sterrenwacht is en blijft voorlopig gesloten voor publiek in verband met het Covid-19-virus. De livestreams worden vanaf een andere locatie verzorgd. Kijken met de telescopen is dus ook niet mogelijk.

Vrijdag 10 juli spreekt Jaap van ’t Leven over de ‘Zomerhemel’. Hij toont het publiek wat er allemaal aan de zomersterrenhemel is te zien, zoals de Zomerdriehoek, de Melkweg, de planeten Jupiter en Saturnus en diverse prachtige nevels. Leer de sterrenhemel kennen voor de heldere avonden tijdens een vakantie in eigen land of lekker vanuit de tuin.

Vrijdag 17 juli geeft Astrid Eeuwes het AstroCollege ‘Sterrenkunde als hobby’. Een interactieve en ontspannen avond waarbij vrijwillige medewerkers aan het woord zijn over de hobby sterrenkunde. Middels vragen, anekdotes, herinneringen en leuke activiteiten op de sterrenwacht wordt er een kijkje achter de schermen gegeven. Dit uiteraard geheel in stijl met foto’s en filmpjes. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om actief mee te doen en vragen te stellen of te reageren via de chatfunctie. Want wat doen medewerkers op de sterrenwacht en wat zit er achter deze personen? Werken zij in het dagelijks leven met sterrenkunde? Alle vragen kunnen aan bod komen. Een exclusief programma met in de hoofdrol Eelko Gielis en Bas Grootenhuis. Het AstroCollege wordt begeleid door Astrid Eeuwes. Vooraf vragen insturen kan via info@volkssterrenwachtbussloo.nl.

Vrijdag 24 juli neemt Frank Vermeulen ‘Bizarre en mysterieuze kosmische zaken’ onder de loep. We lijken het heelal redelijk goed te kennen, maar is dat wel zo? Er blijken zeer vreemde objecten en bizarre verschijnselen in het heelal voor te komen. Vermeulen laat zien wat voor een rariteitenkabinet zich schuilhoudt in het universum.

Vrijdag 31 juli behandelt Alex Scholten het onderwerp ‘Onze ster, de Zon’. Zonder onze eigen ster, de zon, zou er op aarde geen leven mogelijk zijn. Wat weten eigenlijk we van deze ster? Om de zon beter te bestuderen, wordt al vele jaren met satellieten onderzoek gedaan. Aan de hand van dit onderzoek toont Scholten een fascinerend beeld van een zeer actieve gasbol met grote gasuitbarstingen, donkere zonnevlekken en extreme temperaturen.

Vrijdag 7 augustus, tenslotte, schenkt Jaap van ’t Leven aandacht aan ‘Vallende sterren aan de augustushemel’. Rond 12 augustus zijn jaarlijks bij heldere hemel vele ‘vallende sterren’ te zien. Van ’t Leven legt uit dat deze niets met sterren te maken hebben, maar stofdeeltjes zijn in ons eigen zonnestelsel. Dit jaar stoort het maanlicht beperkt aan de ochtendhemel en kunnen er bij helder weer vele tientallen meteoren per uur worden waargenomen. Ook laat hij zien wat er zoal aan de zomerhemel zichtbaar is aan sterrenbeelden, nevels en andere interessante objecten.