Entertainment

Speelgoedmuseum Deventer verwerft Haarlemse topcollectie

Speelgoedmuseum Deventer heeft een grote collectie speelgoed verworven. De collectie van circa 240 objecten is afkomstig van mevrouw H.C. Ruyssenaers-Schenk uit Haarlem. De aanwinsten krijgen een plek in het vernieuwde speelgoedmuseum.

Het speelgoedmuseum heeft met ruim 14.000 items de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. De verworven Haarlemse collectie komt voor het speelgoedmuseum op een prachtig moment, want het museum wordt op dit moment opnieuw ingericht. De topstukken van de verzameling Ruyssenaers-Schenk krijgen dan ook direct een plek in de vernieuwde presentatie.

Rie Ruyssenaers-Schenk is in 1913 geboren in Rotterdam als jongste van zes kinderen. Haar moeder had een wasserij. De kinderen hielpen mee om de manden met schone was aan huis te bezorgen en zo kwam Rie in aanraking met het mooie, dure speelgoed dat het gezin zelf zich niet kon veroorloven. ‘Dat wil ik ook’, nam zij zich voor. In 1945 verhuisde ze naar Haarlem, waar ze – mede door haar antiek- en curiosazaak – een eigen, grote speelgoedverzameling opbouwde. Haar grote liefde waren poppen, poppenhuizen en serviezen.

In 2001 schonk ze haar verzameling aan de gemeente Haarlem en werd de stichting Ruyssenaers-Schenk in het leven geroepen, met als doel een Haarlems Speelgoedmuseum op te richten. Nu dat na twintig jaar niet is gelukt, is de stichting op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming. “De speelgoedverzameling van mevrouw Ruyssenaers-Schenk bevat echt topstukken. Deze aanvulling komt voor het speelgoedmuseum op een mooi moment”, vertelt collectiebeheerder Ben Schräder. “We zijn volop bezig met de vernieuwing van het museum en het sluit perfect aan op onze ambitie om het meest vooraanstaande speelgoedmuseum van Nederland te zijn.”

Pop-up tentoonstelling

In de pop-up tentoonstelling ‘Speelgoed voor jong en oud’ in Museum De Waag was al een kleine selectie topstukken uit de Ruyssenaers-Schenk-verzameling te zien. Die pop-up gaf daarmee alvast een voorproefje op het vernieuwde speelgoedmuseum, dat aan het begin van de zomer de deuren zal heropenen.