Entertainment

Spectaculaire afsluiting Hanzeconcerten in Lebuinuskerk

DEVENTER – Een bijzondere Abendmusik met behoorlijk spectaculaire werken van onder meer Buxtehude en Johann Christoph Bach sluit op zondag 10 december om 16.00 uur in de Lebuinuskerk de concertreeks Muzikale reis langs de Hanzesteden af. Voor dit concert werken de Lebuinus Cantorij, kinderkoor De Torenvalkjes en het gerenommeerde Margaretha Consort samen met enkele zangsolisten onder leiding van Kirstin Gramlich.

Niet eerder werd de concertvorm Abendmusik in Deventer tot klinken gebracht. Deze concertvorm ontstond in de zeventiende eeuw in Lübeck, de hoofdstad van het Hanzeverbond. Dietrich Buxtehude (1637-1707), een van dé grote inspiratiebronnen van de jonge Johann Sebastian Bach, was organist van de St. Marienkirche waar deze traditie plaatsvond en nog steeds vindt. Buxtehude plaatste de Abendmusik in de adventsperiode, als er veel Hanzekooplieden uit heel Europa in de stad waren. De Abendmusik vond overigens, net als nu in Deventer, aan het eind van de middag plaats en er klonk dan vooral wereldlijke muziek.

Stichting Lebuinusconcerten en cantor-organist Kirstin Gramlich van de Lebuinuskerk zagen in het Hanzejaar langs de IJssel een uitgelezen kans om de traditie van de Abendmusik in Deventer te laten klinken. Het concert wordt geopend met de adventscantate ‘Ihr Lieben Christen, freut euch nun’ van Buxtehude. Van Michael Praetorius (1571-1621) en Johann Crüger (1598-1662) klinken verschillende versies van het beroemde koraal ‘Nun komm der Heiden Heiland’, waarbij het publiek ook kan meezingen. Spectaculair begint de cantate ‘Es erhub sich een Streit’ van Johann Christoph Bach (1642-1703), een neef van de beroemde Johann Sebastian. In dit werk verslaat Michaël de draak; het goede overwint het kwade. Vier baroktrompetten en pauken zetten deze strijd muzikaal kracht bij.

Van Samuel Scheidt klinkt het ‘Angelus ad Pastores’ (Engelen en Herders), een werk dat wat vooruitloopt op de naderende kerst. Bij het vrolijke ‘Fröhlich soll mein Herze springen’ van Johann Crüger kan het publiek ook weer meezingen. Het werk uit rond 1650 werd daarna een beroemde kerstmelodie en wordt op 10 december weer uit de vergetelheid gehaald.

Vermeldenswaardig is ook de koraalfantasie voor orgel van de in Duitsland invloedrijke in Deventer geboren componist Johann Adam Reincken. Het concert wordt afgesloten met het uitbundige zesstemmige dubbelkorige motet Benedicam Dominum van Buxtehude. Voor de begeleiding zorgt het Margaretha Consort. Dit orkest is onder andere gespecialiseerd in Duitse muziek uit de zeventiende eeuw.

Kijk voor meer informatie over het programma en voor toegangskaarten op www.lebuinuskerk.nl.