Entertainment

Pure improvisatie zonder vangnet

Vrijdag 20 januari om 20.00 uur treedt Twenty One 4tet op bij De Perifeer, Mr. H.F. de Boerlaan 151 in Deventer.

Twenty One 4tet is opgericht in 2015 tijdens een verblijf van de Portugese trompettist Luís Vicente (zie foto) in Nederland. Hij mobiliseerde saxofonist John Dikeman, contrabassist Wilbert de Joode en drummer Onno Govaert voor een concert en dat klikte. Verwacht pure improvisatie zonder vangnet van deze groep klasbakken uit de jazz/improv scene: uitdagende, inspirerende, vrije muziek van uitmuntende kwaliteit.

Luís Vicente verkent alle kanten van het trompetspel. Deze veelzijdige trompettist, componist en improvisator uit Lissabon speelt samen met een indrukwekkende lijst artiesten en groepen – van totaal vrije improvisatie tot gecomponeerde muziek. Vicente heeft een onmiskenbaar oor voor melodie en lyriek, maar is ook niet bang om volledig los te gaan op zijn instrument – soms sputtert hij, soms spuugt hij melodielijnen uit met een scherpe intensiteit, maar hij houdt je altijd bij de les. Vlak na zijn UK tour, waar hij op een aantal zeer gerenommeerde jazzpodia los mag, staat hij in De Perifeer, het kleinste podium van Deventer.

John Dikeman is een Amerikaanse saxofonist uit Amsterdam. Hij speelde al eerder in De Perifeer tijdens LOS festival, in het explosieve trio Cactus Truck. Geïnspireerd door een breed scala aan bronnen en gezegend met een longinhoud waar je u tegen zegt, omvat Johns spel het complete gamma aan geïmproviseerde muziek en techniek. De lijst met samenwerkingen is eindeloos en ontzagwekkend, met namen variërend van Godspeed You! Black Emperor en het Metropole Orkest tot William Parker, Hamid Drake en Jameszoo.

Contrabassist Wilbert de Joode is de veteraan in dit gezelschap: een diepgaand onderzoeker op het gebied van baspizzicato en strijktechnieken die onder andere de prestigieuze Boy Edgar prijs won. Ook hij speelde al eens eerder in De Perifeer. Zijn enorme muzikale vocabulaire, zeggingskracht, toonvorming en het gebruik van darmsnaren zijn kenmerkend voor zijn spel. Deze kwaliteiten maken van De Joode een geliefd bassist in de meest uiteenlopende groepen over de hele wereld en bovendien een gerespecteerd inspirator op improvisatiegebied.

Drummer Onno Govaert maakt onder andere deel uit van Cactus Truck en speelde dus samen met John Dikeman óók al eerder in De Perifeer. Zijn spel is beschreven als ‘innovatief’, ‘spectaculair’, ‘meedogenloos’, ‘bezeten door de duivel’ en ‘post Jim Black’. Govaert lijkt als drummer welhaast omnipresent in de Amsterdamse Bimhuis scene. Hij speelt in talloze groepen, een breed spectrum aan projecten, samen met de crème de la crème van jazz en improv, waaronder uiteraard de muzikanten in dit knetterende kwartet.

Meer informatie via perifeer.org.