Entertainment

PERIFEST richt zich nadrukkelijker op jongeren

DEVENTER – PERIFEST is terug – het eigen festival van De Perifeer. Het programma is dit jaar onderdeel van Hanzejaar 2023 en bestaat uit twee delen: een festivaldag/-avond op zaterdag 8 april én een tentoonstelling van 25 maart tot en met 7 mei. De Perifeer werkt in deze editie van PERIFEST voor het eerst samen met een co-curator: derdejaars ArtEZ-student Sietse Hagenbeek. In deze samenwerking richt het programma van PERIFEST zich onder andere nadrukkelijker op jongeren.

De line-up van de derde editie van PERIFEST op 8 april is opnieuw uitermate divers en avontuurlijk, en bevindt zich op het snijvlak van pop, kunst en experiment. Met de warmbloedige poëzie en bezielde zangkunst van Mexicaanse zangeres en contrabassiste Fuensanta; de progressieve rock, avant-pop en (vrije) improvisatie van supergroep HALA; ‘Amplified Fencer’ van Gökay Atabek, waarin de bewegingen van een schermer worden vertaald in soundscapes en beeld; de allereerste gezamenlijke live show van Amber Baju (oftewel Jeroen Diepenmaat) en Bastian Benjamin; de spookachtige sound (met theatrale, live gezongen opera) van Soon To Expire; het enorme wandkleed ‘Ah jôh, vlieg op’ van Hebe Diepenmaat; de weemoedige Nederlandstalige samba van Rowan de Beaufort en de in rebelse geluidsmuren ontaardende americana van Olaf Putker & the Scenic Sound.

“Omdat PERIFEST om 15.00 uur aftrapt en doorloopt tot in de avond, bieden we een maaltijd aan. Niet zomaar een maaltijd, maar een overheerlijke (vegan) Orzo Fungi van chef Magda, die al jaren tot grote tevredenheid artiestenmaaltijden kookt voor De Perifeer.”

De duo-tentoonstelling Proud Music of the Storm is ook onderdeel van PERIFEST en is van 25 maart tot en met 7 mei te zien in Kunstenlab. Beeldend kunstenaars Beate Bos en Sarjon Azouz plaatsen allebei een dystopie in de context van onze belevingswereld. Ook deze editie van PERIFEST speelt zich af in Kunstenlab én in De Perifeer, buren in hetzelfde pand in Havenkwartier Deventer. Veel meer informatie over PERIFEST via perifest.perifeer.org.

Hanzejaar 2023
“De nieuwe opzet van PERIFEST past mede dankzij de input van Sietse Hagenbeek naadloos in het programma van Hanzejaar 2023. Tijdens het Hanzejaar staan Deventer en de acht andere Hanzesteden in Oost-Nederland in het teken van het eeuwenoude Hanze-gedachtengoed. Het programma in Deventer focust zich op de Hanzestad van vandaag, als vernieuwende en eigenwijze stad; een stad waarin initiatieven als De Perifeer essentieel zijn. Bovendien zijn Hanze-waarden als lef, samenwerking en over grenzen kijken verankerd in ons programma.”

De Perifeer
De Perifeer is een platform voor muziek, kunst, performance en experiment, met een intiem eigen (kunst)podium. De Perifeer beperkt zich niet tot de eigen locatie, maar betrekt ook regelmatig grotere (kunst)podia en festivals in de programmering.