Entertainment

Overijsselse producer Bastian Benjamin neemt je mee in een reis tussen twee waarheden

De Overijsselse producer Bastian Benjamin (21) heeft de afgelopen maanden met zijn singles en videoclips toegewerkt naar de release van zijn debuutalbum Two Truths op vrijdag 4 december. Het instrumentale album is gemaakt met één doel: de luisteraar in 50 minuten meenemen op een mentale reis en het in twijfel trekken van je eigen ‘innerlijke waarheden’.

Een verhaal vertellen met instrumentale, elektronische muziek in de vorm van een album was altijd een grote droom voor Bastian. Two Truths beschrijft het verhaal van een persoon die transformeert van de ene levensfilosofie naar de andere. Of liever gezegd: ‘a journey between Two Truths’. Hiermee wil Bastian laten zien dat je sommige situaties ook vanaf een andere kant kan bekijken. Maar ook hoopt hij de luisteraar te laten zien dat de wereld niet alleen maar zwart-wit is. Een voorbeeld hiervan is de verkiezing in Amerika, waarbij twee groepen zo erg tegenover elkaar zijn gezet terwijl ze het misschien niet eens op zoveel punten oneens zijn met elkaar.

Naast wandelen door de bossen haalt Benjamin zijn inspiratie uit een variëteit van artiesten, onder wie Clark, Lorn, Skee Mask en DjRum. Het album danst op een balans tussen gedurfd en verfijnd. Lichte, sierlijke, elektronische klanken worden afgewisseld met zelfverzekerde zware baslijnen. De muziek van Bastian is door buitenlandse blogs omschreven als ‘highly texturized’ filmmuziek met complexe emoties. Men hoort in het album invloeden vanuit allerlei elektronische underground-genres waar IDM en electronica twee dominante spelers zijn.

Videoclips

Bij het album heeft Bastian ook zijn eigen videoclips geregisseerd. Onlangs presenteerde hij op YouTube videoclips bij de albumtracks Mantra en Concrete. Deze twee video’s maakte hij samen met choreograaf Ibrah Silas Jackson en een grote groep getalenteerde dansers. Bij Bastians live shows – die mogelijk in 2021 weer van start kunnen gaan – zal er naast muziek ook gebruik worden gemaakt van dans en film, waardoor hij een totaalbeleving creëert.

De muzikant vindt zijn inspiratie door zich te laten verdwalen in de bossen rondom de stad en op de Veluwe. Zijn jeugd zat vol met muziek, mede door de muziekstudio in de achtertuin van zijn vader. Op achtjarige leeftijd maakte Bastian zijn allereerste compositie. Zijn debuutsingle Come Close kwam uit op zijn zeventiende. De sound van Bastian is de afgelopen jaren snel volwassen geworden. Tijdens zijn performances heeft hij opgetreden met de Duitse danseres Hannah Mahler en met VJ Absent Chronicles. Bastian participeerde afgelopen jaar in de Popronde, Nieuw Elektronische Waar, ADE writers camp en het Valkhof Festival. Ook is hij in 2020 onderdeel van de Burger Beurs, het talentontwikkelingstraject van het Burgerweeshuis.