Entertainment

Oranje-expositie GN in centrale hal van Deventer Stadhuis

Een bijzondere expositie, geïnspireerd door het Oranjehuis, hangt in de maanden april en mei in de centrale hal van het Deventer Stadhuis. Tijdens de openingstijden is iedereen welkom bij deze uitzonderlijke expositie, die twee jaar geleden vanwege de lockdown door corona werd afgeblazen.

De bekende Deventer kunstenaar uit Aruba, Gustave Nouel (GN) wil met deze expositie van een serie portret-schilderijen getiteld ‘Oranje Gezichten’, de brugfunctie onderstrepen van ons Koningshuis en deze gemeenschappelijke identiteit tussen de rijksdelen in ons Koninkrijk weerspiegelen. In 1992 werden twee schilderijen van GN getoond in het Nederland Paviljoen tijdens de Wereldexpo van Sevilla (Spanje) en in 1993 hield Nouel als eerste Deventer kunstenaar een solo expositie in Sibiu met masterclasses voor professionele Roemeense kunstenaars, als onderdeel van een officiële culturele uitwisseling met Roemenië.

Gustave Nouel, is een bekende Caribische kunstenaar met een academische en post-academische opleiding, die veel ervaring heeft opgedaan in diverse landen, tussen straattekenaars en straatschilders uit de hele wereld. Als ‘straatportrettist’ tekende en schilderde GN op pleinen en ook bij kunstbeurzen en allerlei internationale kunstactiviteiten. Hierdoor kon GN een elementaire, universele cursus ontwikkelen en veel ‘portret geheimen’ van straatportret-kunstenaars delen met geïnteresseerden, zowel internationaal als in zijn eigen regio, de laatste jaren. Bij Royal Talens Apeldoorn gaf GN als genodigde, een nationale ‘portret’ workshop.