Entertainment

Online ode aan briljante Bach

Op zondag 21 maart brengt Jan Kleinbussink in de Lebuïnuskerk te Deventer een ode aan de Thomas-cantor uit Leipzig, Johann Sebastian Bach. Kleinbussink, zelf gespecialiseerd in de uitvoeringspraktijk van onder anderen Bach, voert een gevarieerd programma uit waarin grote orgelwerken worden afgewisseld met koraalbewerkingen. Het concert begint om 15.30 uur en is online te volgen via www.lebuinuskerk.nl.

Bach is bij Kleinbussink in goede handen; hij werkte onder meer intensief samen met Ton Koopman bij het realiseren van diens fameuze opnames van de Bach-cantates. Op het Holtgräve-orgel voerde hij in zijn periode als cantor-organist van de Lebuïnuskerk al eens alle orgelwerken van Bach uit in achttien opeenvolgende concerten.

Bach schreef een keur aan orgelwerken: van majestueuze preludia en fuga’s tot wonderschone miniaturen. Tijdens de ode aan Bach komt die diversiteit volledig aan bod. Kleinbussink opent met het groots opgezette drieluik Toccata, Adagio en Fuga in C-Dur (BWV 546). Alles zit hier al direct in: virtuositeit, wonderschone melodieën en een briljante fuga. Een ander drieluik tijdens het concert vormt Sonate III (BWV 527). Als ware het kamermuziek, zo klinkt dit orgelwerk. In de drie verschillende delen smeedt Bach iedere keer drie stemmen op weergaloze wijze tot een volmaakte eenheid.

Van de talloze koraalbewerkingen die Bach schreef, komen er tijdens dit concert vier aan de orde. Typisch koralen voor de passietijd klinken zoals ‘Christe du Lamm Gottes’ uit het Orgelbüchlein en ‘O Lamm Gottes unschuldig’ uit de 18 Leipziger Choräle. Hoe klein of groots opgezet ook, in iedere bewerking weerklinkt het absolute meesterschap van Bach.