Entertainment

‘Nabijheid is van levensbelang’  

DEVENTER – Pianist Eke Simons en dichter Sabine Kars uit Deventer brengen eind deze maand Zo stroom ik, een theaterprogramma in Huis voor kunst en gedachten Dat Bolwerck, aan de Zaadmarkt 112 in Zutphen. Initiatiefnemer is de Zutphense dichter Eke Mannink, Ric Stokes is de saxofonist.

Naast persoonlijke, poëtisch vertelde verhalen – over onder meer adoptie in Nederland en deserteren uit het Amerikaanse leger – bevat de voorstelling muziek van onder anderen Robert Schumann, Gabriël Fauré, George Gershwin, Cole Porter en de IJslandse band Sigur Rós.
“We hebben allemaal ons eigen unieke levensverhaal, onze eigen stroom”, aldus Sabine Kars. “Voor mij is het belangrijk en mooi die er te mogen laten zijn, in dit project te vertalen, én tegelijkertijd te herkennen dat we ieder zo veel gemeenschappelijks in de stroom meevoeren. En mij, ons, in deze herkenning ingebed te weten.”

“Het is een nauwe verbinding tussen tekst en muziek”, vult pianist Eke Simons aan. “De muziek heb ik, na het boek van andere Eke te hebben gelezen, uitgekozen bij de tekst van de voorstelling. Dit is een bijzonder proces waarbij ik vooral geprobeerd heb het rationele uit te schakelen en puur op gevoel en klankvoorstelling passende stukken te vinden bij specifieke plekken in de tekst. Het grappige is dat je daarna de keuze vaak perfect kunt onderbouwen met rationele argumenten. Zo hoorde ik in mijn hoofd de klanken van het tweede deel uit het pianoconcert van Maurice Ravel als overkoepelend stuk bij het verhaal. Het is zoekend, een Franse lichtheid, met een soort langzaam wals-ritme waarboven een prachtige, eindeloze melodie verschijnt, die echter ritmisch zijn eigen weg gaat. Toch ontstaat er een perfecte eenheid.”

Persoonlijke verhalen

Thema van de avond is het belang van nabijheid. Sabine Kars maakte een entr’acte, die ze Rijzend onderdak noemde. “Nabijheid voelen, bínnenruimte, is voor mij van levensbelang”, aldus Kars. “Het gaat om een ervaren waarin ik rust vind, maar ook om een gevoel en een streven die me gaande houden. Het verlangen naar nabijheid is voor mij de essentie van mens zijn. Nabijheid is het tegenwicht, een tegengif, tot de dreiging van en soms ook de neiging tot vervreemding. Nabijheid tot de ander, maar ook tot mezelf. Nabij voelen is een vereiste om echt te kunnen zien en horen. Om daadwerkelijk aan te kunnen raken. Het verarmt de voedingsbodem voor oorlog. Ook de innerlijke.”

De theateravond bestaat uit zeer persoonlijke verhalen. Kars: “Tijdens de vele jaren dat ik een hersentumor bij me droeg, en ook in de daaropvolgende periode, heb ik ondervonden dat juist het ver van mezelf verwijderd raken niet alleen moeilijk bespreekbaar bleek, zelfs taboe, maar ook onleefbaar was. Het ‘dichtbij zijn’ hersteld te hebben is immens. En afstanden te allen tijde proberen te verkleinen is nu sterker dan ooit een cruciale en blijvende drijfveer in mijn bestaan.”

“Ik denk dat de meeste mensen om ons heen gezelschap zijn op een eenzame reis en dat echte spirituele verbintenis zeldzaam is”, zegt Simons. “Ik zie nabijheid dus vooral als verbinding.”

Het poëzietheater Zo stroom ik vindt plaats op woensdag 29 en donderdag 30 november. In het koetshuis van Dat Bolwerck, aan de Zaadmarkt te Zutphen. Gratis parkeren op de markt. Inloop vanaf 19.30 uur, start om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via datbolwerck.nl