Entertainment

Muziektheatervoorstelling Rumah Saya vertelt verhaal Nederlands-Indië

Zaterdag 30 oktober presenteert Meraki Theaterproducties de intrigerende muziektheatervoorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis) in de Deventer Schouwburg. Rumah Saya is een voorstelling met en over de overlevenden en nazaten van de koloniale periode en schetst een beeld van hoe het leven in Nederlands-Indië waarschijnlijk is geweest.

Het verhaal wordt verteld aan de hand van de zoektocht van Kim Pendjol, Lienke Iburg en Elise Doll, naar de geschiedenis en het leven van hun voorouders. “Mijn opa heeft, net als vele anderen, altijd gezwegen over het leven in voormalig Nederlands-Indië. Ik wist waar hij vandaan kwam en dat hij in een Jappenkamp heeft gezeten, maar verder werd er niet over gesproken”, aldus Doll, artistiek leider en producent van de voorstelling. Nu haar opa er niet meer is blijven vele vragen onbeantwoord. Aan de hand van historische documenten, veldonderzoek in Indonesië en de Postcast (een podcast die Elise over het onderwerp maakte), leert ze gaandeweg hoe het leven in de kampen, op de helleschepen maar ook tijdens de repatriëring naar Nederland moet zijn geweest.

Tijdens het maken van de voorstelling vallen er voor Elise dan ook veel puzzelstukjes op haar plaats. “Het Indisch-zwijgen, het fenomeen dat er niet over de trauma’s die in Nederlands-Indië zijn opgelopen gesproken werd, zorgt ervoor dat de kennis en daarmee de erkenning van wat er zich heeft afgespeeld in de vergetelheid dreigt te raken. We hebben nu een paar voorstellingen gespeeld waar we diverse mensen van de tweede en derde generatie hebben mogen ontvangen, elk met hun eigen unieke verhaal. Veelgehoorde reactie na de voorstelling is dat zij de kans om er nog met familie en kennissen over te kunnen praten met beide handen aangrijpen of juist, naar aanleiding van de voorstelling, graag nog eens met familie naar Indonesië afreizen om meer te leren over hun geschiedenis. Daarmee is het hoogste doel van de voorstelling behaald: het zwijgen te doorbreken.”

Kaarten voor Rumah Saya in Deventer zijn verkrijgbaar via www.deventerschouwburg.nl. (Foto: Yasmine Asha)