Entertainment

MIMIK heeft de deuren geopend: Cultuur, beleven en uitgaan aan de IJssel’

Afgelopen week heeft MIMIK de eerste voorstellingen aan het publiek getoond. De deuren zijn geopend. Deventer is een icoon rijker. Statig gelegen aan de IJssel kan het gloednieuwe (film)theater bezoekers verwelkomen. Donderdag 3 september was het zover. De eerste bezoekers werden welkom geheten – met een glaasje bubbels – bij de film Öndög. Ook de theaterzaal werd een dag later al in gebruik genomen. Vrijdag 4 september was de eerste (uitverkochte) theatervoorstelling van Tim Fransen te zien.

Het pand is licht, ruim en met de wit met rode kleuren straalt MIMIK kracht uit. Bij binnenkomst zie je direct een felrode trap die je de weg wijst door het pand. De naam MIMIK staat in dit theater synoniem voor emotie. En juist emotie is van toepassing als het om film en theater gaat. Film, Theater en Café; dat is waar het concept MIMIK voor staat. Het is de magische optelsom van Filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde. Beiden wisten in hun locaties al jaren een grote doelgroep aan te trekken en met de opening van het nieuwe pand zal de doelgroep alleen maar groter worden. Zo zal het filmaanbod worden uitgebreid zodat nog meer mensen – jong en oud – de weg naar het (film)theater weten te vinden.

Een theater voor iedereen

Anton van Amersfoort (foto), al sinds 1997 werkzaam bij voorheen Filmhuis De Keizer, is Hoofd Programma en Filmprogrammeur. “Dit theater is voor iedereen. Met vier filmzalen, een theaterzaal die we in grootte kunnen laten variëren en bar en een café kunnen wij hier zoveel meer bieden als de twee aparte locaties die er waren. Denk aan een veel groter aanbod van voorstellingen, maar ook zal het pand hele dagen geopend zijn. Nu zijn we eigenlijk aan het proefdraaien met ons programma en geleidelijk aan gaan we steeds verder uitbreiden. Op deze manier kunnen we rustig opstarten en kijken waar eventueel nog wat aangepast moet worden.”

De vier filmzalen in het theater zijn verschillend in capaciteit – variërend van 50 tot 143 stoelen – maar hebben alle vier een eigentijdse uitstraling. De theaterzaal is flexibel te gebruiken. “Er staan 184 stoelen, waarbij de tribune ingeschoven kan worden. Op die manier hebben wij de ruimte om hier bijvoorbeeld grote gezelschappen te ontvangen. Maar ook is het mogelijk om deze ruimte als filmzaal te gebruiken als er geen theatervoorstelling gepland staat.

Horeca Hier & DAAR

De horeca in MIMIK wordt zelfstandig beheerd. Kwaliteit, duurzaamheid en toegankelijk, maar dan wel lekker eigenwijs. Dat is de gedachte hierachter. Er wordt veel gebruik gemaakt van lokale producten die van lokale ondernemers komen. Doordat MIMIK hele dagen geopend zal zijn is er in de stad een fraaie horecagelegenheid bijgekomen. Of eigenlijk twee. Neem bijvoorbeeld plaats op het balkon met uitzicht over de rivier en de uiterwaarden terwijl je geniet van een kopje koffie. Dan bevind je je in gedeelte DAAR. Voor of na de voorstelling, of gewoon zomaar, hier kun je altijd genieten. Maar ook beneden, direct naast de ingang, staan tafeltjes en stoelen klaar voor gasten. Dit deel is cafe Hier. Hier kun je rustig werken, lees je een goed boek, speel je een spelletje of geniet je van een hapje en drankje, alleen of samen.

Openingsactiviteiten in oktober

Gedurende de maand september worden de puntjes op de i gezet, waarna in oktober een aantal feestelijke openingsacties voor bezoekers plaatsvinden. Met onder ander de MIMIK Prijzenparade en de verkiezing van de leukste schoolklas van Deventer zet het filmtheater zich direct zichtbaar op de kaart.

Verkiezing leukste schoolklas

Alle inzendingen die zijn ingestuurd zijn gepubliceerd op de facebookpagina van MIMIK. Vanaf 9 september kan er gestemd worden op de leukste klas van Deventer. Door de foto te liken kan er tot 21 september 10.00 uur gestemd worden op de deelnemende klassen. De winnaar wordt gekozen op basis van de verhouding stemmen met het aantal kinderen op de basisschool. Voor meer informatie en de spelregels, kijk op mimik.nl/leukste-klas. De winnende klas mag als echte VIP’s naar de film. Meer informatie is te vinden via mimik.nl/leukste-klas.

Programma en kaartverkoop

Wie wil genieten van een van de voorstellingen in het theater aan de IJssel kan terecht op de website mimik.nl, waar het volledige film- en theaterprogramma is te vinden. En wacht vooral niet te lang, want een aantal voorstellingen zijn al uitverkocht.