Entertainment

Meedoen en verbinding

Een festivalweek voor alle oudere Deventenaren, met de stad als festivalterrein. Dat is het Kom Erbij Festival. In de week van 1 tot en met 7 oktober staat de eigen wijk in het teken van meedoen en verbinding.

Het Kom Erbij Festival is leuk voor iedereen die graag het huis even uit wil, mensen wil ontmoeten, culturele activiteiten wil ondernemen of gewoon iets nieuws wil ontdekken. Tijdens het Kom Erbij Festival organiseert Kunstcircuit een drietal Wijksafari’s. Dit zijn muzikale en theatrale voorstellingen in, door en over de verschillende wijken. En men kan gratis aan deze Wijksafari’s deelnemen.

Culturele Wijksafari’s tijdens festival

Zingen over de Zandweerd
Wim Sonneveld beschreef in zijn liedje Het Dorp over de lang vervlogen tijden in het plaatsje waar hij opgroeide. Dit inspireerde schrijver/muzikant Jos Harmelink (1979) om niet verder te kijken dan zijn neus lang is en in de geschiedenis te duiken van de wijk waar hij opgroeide en nog steeds woont: De Zandweerd. In een een uur durende voorstelling neemt hij het publiek aan de hand van verhalen van bewoners, foto’s van toen en nu en muziek van toen en nu mee over de Zandweerd. Jos Harmelink nodigt belangstellenden bij hem thuis uit, op zondagmiddag 3 oktober om 13.00 uur aan de Jacob van Deventerstraat 19 te Deventer. In verband met een beperkt aantal plaatsen wordt men verzocht zich aan te melden op info@jows.nl. Bij voldoende belangstelling wordt later die middag een extra uitvoering gepland. Daarnaast speelt Jos een besloten voorstelling binnen de muren van woon-zorgcentrum St. Jurriën. De voorstelling komt ook online beschikbaar als documentaire.

De Zingende Badmutsen on tour (Vijfhoek)
De Zingende Badmutsen (zie foto) tuffen op hun Solex met muziekkar door de wijk om voor mensen te zingen en een (kolderiek) praatje te maken. “Wie gunt u een bezoekje en een liedje? En waarom? Dan zorgen wij ervoor dat de Zingende Badmutsen een onvergetelijk optreden aan huis verzorgen”, zegt Lennard Gols. Daarnaast treden ze al tourend door de wijk de Vijfhoek op. Startpunt is woonzorgcentrum Spikvoorde op de Vijfhoek. “Wil jij iemand aandragen? Stuur dan een e-mail met de naam en het adres van degene die een bezoek verdient. Een kleine motivatie en wat achtergrondinformatie is gewenst. De e-mail kan naar lennard.gols@kunstcircuit.nl

De Zingende Badmutsen maken maandag 4 oktober tussen 10.00 en 14.00 uur de wijk onveilig. Startlocatie is woon-zorgcentrum Spikvoorde, M.C. Escherweg 2 in Deventer.

Shakespeare-wandeling door de wijk (Keizerslanden)
Bijna iedereen kent de verhalen van William Shakespeare….Toch? Maar wie kan ze echt navertellen? Twee acteurs nemen de toeschouwers vol passie mee de wijk in en spelen samen met behulp van het publiek één van zijn bekende tragedies.

Deze korte wandeling geeft op een heel ongedwongen en uiterst komische wijze een onmisbaar stukje theater mee. Shakespeare schreef zijn verhalen in de 16de eeuw, maar ze gaan over het leven, over belangrijke gebeurtenissen die ook nu voor iedereen heel herkenbaar zijn. Ambities en heldendaden, maar ook teleurstellingen, liefde en jaloezie.

Het spannende drama geeft tijdens de wandeling steeds aanleiding om samen door te praten over belangrijke thema’s die in ons huidige leven nog steeds een rol spelen.

De wandeling wordt gehouden op dinsdag 5 oktober om 11.00 uur en woensdag 6 oktober om 15.00 uur. De wandeling duurt drie kwartier tot een uur en begint bij Bibliotheek Keizerslanden, Graaf Florisstraat 3. Maximaal deelnemersaantal per ronde is 40. Aanmelden kan via lennard.gols@kunstcircuit.nl. Daarnaast is het mogelijk om spontaan aan te sluiten.