Entertainment

LINK! jeugdtheater bestaat 10 jaar

DEVENTER – Dit jaar bestaat LINK! jeugdtheater uit Deventer tien jaar. “Dit jubileumjaar sluiten we op zaterdag 25 juni af met een bewerking van de allereerste voorstelling”, aldus Karien van de Laak.

LINK! Theater is een zang-, dans- en theatergroep voor jeugd van 4 tot en met 21 jaar, tien jaar geleden opgericht door Iris jager en Karien van de Laak, die op dat moment als choreograaf en dramadocent/regisseur al samenwerkten bij zang- en danstheater Apropos. Geen klassieke vorm van musical, maar een dynamische combinatie van alle drie de disciplines, dat zou er ook voor de jeugd moeten zijn. Door de jaren heen zijn de accenten wel anders komen te liggen: waar bij de volwassenen vooral de focus ligt op zang – de muziek vertelt het verhaal – is bij de jeugd vooral drama de dragende discipline. Al wordt er natuurlijk onder leiding van enthousiaste docenten nog volop gezongen en gedanst.

Wat wel gelijk is gebleven, is dat de theatervoorstellingen volledig zelf worden geschreven. Dit maakt het niet alleen origineel en eigentijds, maar zorgt er ook voor dat voor iedereen een volwaardige plek kan worden gecreëerd in het verhaal. Er zijn geen echte hoofd- of bijrollen, iedere groep heeft binnen het overkoepelende verhaal een eigen aandeel, afgestemd op de leeftijd, groei en ontwikkeling van de deelnemers. Dit komt voort uit de sterke visie dat iedereen de kans moet krijgen aan deze vorm van kunst, cultuur en expressie deel te nemen. Dit onderscheidt LINK! naar eigen zeggen van andere groepen: er zijn geen audities, voor iedereen wordt een geschikte plek gevonden in een van de 5 groepen (zolang er plaats is). Zo hebben al meer dan 300 kinderen in de afgelopen 10 jaar hun talenten ontdekt en ontwikkeld bij LINK! en zijn er zelfs nog een aantal kinderen van het eerste uur.

Dynamische club
Ondertussen heeft medeoprichtster Iris Jager afscheid genomen en staat Karien van de Laak alleen aan het roer van deze dynamische club. Dat is wat betreft de organisatie en productie van de voorstellingen een pittige taak, maar ze wordt hierbij ondersteund door een enthousiast docententeam en fijne vrijwilligers. “Zeker in de afgelopen coronajaren zijn er daarnaast nog voldoende uitdagingen geweest. Lessen via Zoom, samen filmpjes maken van door de kinderen ingestuurde clipjes, les in de open lucht, een voorstelling via livestream… Het was zoeken naar mogelijkheden om het voor de kinderen leuk te houden.  Gelukkig kan er weer als vanouds worden opgetreden, zodat op 25 juni LINK! Theater haar jubileumjaar af kan sluiten voor publiek.”

In deze uitverkochte show gaan twee rivaliserende bendes met elkaar de strijd aan om de baas in de achterstandswijk te worden. Als de strijd beslist lijkt, blijken er echter meer kapers op de kust. Hulp komt uit onverwachte hoek en ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’. De boodschap is dat als je samen je schouders ergens onder zet, ieder vanuit z’n eigen sterke kanten, je een stuk verder komt dan alleen. En dat is precies waar LINK! theater voor staat.

Voor meer informatie: linktheater.nl