Entertainment

Liefde voor thuisland in oorlog

DEVENTER – De Oekraïense acrobaten van Recirquel willen ‘My Land’ blijven uitvoeren om over hun thuisland te praten. Deze bijzondere voorstelling is te zien in de Deventer Schouwburg op vrijdag 25 maart vanaf 20.00 uur.

Door de oorlog in Oekraïne heeft de voorstelling van het dansgezelschap onverwacht een nieuwe betekenis gekregen. De getalenteerde jonge artiesten uit Oekraïne vertellen de persoonlijke verhalen over liefde voor hun thuisland. My Land brengt een prachtige combinatie van moderne dans en circus. Door middel van theatrale finesse en de energie van de Oost-Europese acrobatische kunsten, ontstaat er een heel nieuw dansgenre: cirque-danse. Door gebruik te maken van een met aarde bedekt podium, wordt het publiek eraan herinnerd dat een mens verbonden is met zijn of haar geboortegrond.

Beelden van traditie, vrijheid en liefde

De persoonlijke verhalen roepen beelden op van traditie, vrijheid en liefde. Nu misschien wel belangrijker dan ooit. Iedere avond treden ze op voor hun huis, familie en vrienden. Ze zijn ervan overtuigd dat de kunst hun krachtigste instrument is om een boodschap over te brengen. Ze zijn doodsbang voor de oorlog die zich afspeelt in hun eigen land. Hun herkomst is van cruciaal belang in de voorstelling; de partituur is samengesteld uit traditionele Tataarse, Moldavische en Oekraïense muziekstukken.

Geregisseerd en gechoreografeerd door Bence Vági, oprichter en artistiek directeur van het Hongaarse hedendaagse circusgezelschap Recirquel, ging My Land in première op Edinburgh Fringe Festival in 2018, waar het door critici werd beoordeeld als de beste productie. Het jaar daarop was het een doorslaand succes in Avignon OFF in Frankrijk, één van ’s werelds belangrijkste festivals voor podiumkunsten. “Het is nu belangrijker dan ooit voor onze artiesten om op het podium te staan en hun kunst te gebruiken om het publiek te vertellen over hun land, over Oekraïne”, zei Bence Vági. “Hun dierbaren, hun families, hun vrienden, hun hele leven is nu in gevaar, daarom gaan ze elke dag het podium op om op te treden.”

Meer informatie en kaartverkoop via: deventerschouwburg.nl/programma/recirquel-land