Entertainment

Liefde die verkeerd begrepen wordt

DEVENTER – Deventer kunstenaar Esmay Groot Koerkamp exposeert in Kunstenlab, Havenplein 20, onder de noemer ‘Even if it hurts’ tekeningen en animaties over de liefde die verkeerd begrepen wordt: de mens is vaak wanhopig op zoek naar zijn of haar wederhelft. Esmay is geïnspireerd door mythische en prehistorische schilderingen. Zij gebruikt het principe van beeldtaal door hedendaagse onderwerpen uit de maatschappij te verbeelden en de figuren in haar tekeningen een symbolische waarde te geven.

“Ik vind mijn inspiratie in mythische en prehistorische schilderingen, tekeningen en beelden. Ik vind ze interessant omdat het volksvertellingen zijn. In deze beelden zie je waar de mensen in die bepaalde tijd mee bezig waren en wat voor hen belangrijk was. Onze verre voorouders zochten naar verklaringen en daar werden beelden aan verbonden. Die beelden werden omgezet in een beeldtaal. Ik gebruik het principe van beeldtaal ook in mijn werk. Hierbij maak ik zoveel mogelijk gebruik van producten en gedragingen van deze tijd. Toch gaan mijn tekeningen over dezelfde onderwerpen als duizenden jaren geleden: geboren worden, de liefde bedrijven, beproevingen doorstaan, sterven en de wedergeboorte.”

Fascinatie

Daarnaast presenteert Eveline Visser ‘Je suis Marie-Antoinette’. De kunstenaar heeft een fascinatie voor Marie-Antoinette en meerdere werken met haar als onderwerp gemaakt. In Kunstenlab laat ze een totaalinstallatie zien. Als toeschouwer word je als het ware in een decor én daarmee in de gevoelswereld van Marie-Antoinette meegenomen. De expositie ‘Je suis Marie-Antoinette’ sluit aan bij het thema van de Deventer Boekenweek ‘Rebellen en dwarsdenkers’ van 7 tot en met 15 maart. Op zondag 15 maart om 15.30 uur geeft Eveline Visser een lezing over haar fascinatie voor Marie-Antoinette en vertelt in de tentoonstelling over haar werk. De toegang is gratis.

Beide tentoonstellingen worden feestelijk geopend op zondag 16 februari om 16.00 uur. De toegang is vrij. Voor meer informatie: www.kunstenlab.nl