Entertainment

Lezing Sophie Tak via livestream: Geboortefeest ontaardt in familiedrama

Omdat alle culturele activiteiten ‘on hold’ staan en er dus weinig te genieten valt wat dat betreft, wil Deventer Literair alle belangstellenden de gelegenheid geven om de lezing van Sophie Tak op zondag 21 februari te volgen via een livestream. Normaal gesproken zijn lezingen van deze vereniging alleen voor leden toegankelijk.

De eerste lezing van dit jaar kan zondag vanaf 15.00 uur gevolgd worden via de link www.livebroadcast.nl/tijhuisav/live/. Men kan om 14.55 uur, vijf minuten voor aanvang, de link aanklikken.

Het boek van de schrijfster kan, gesigneerd en wel, besteld worden bij Boekhandel Praamstra  en wordt dan aan huis afgeleverd. Het boek kost €21,95 en is te verkrijgen via www.boekhandelpraamstra.nl/direct-bestellen

Sophie Tak (1975) werkte vijf jaar in stilte aan haar debuutroman Phineas’ feest, voordat ze het manuscript naar Uitgeverij Ambo Anthos stuurde. Daar werd het uit de zogenoemde slush pile, de berg ongevraagd aangeboden manuscripten, gevist en in mei 2020 zag de roman het levenslicht. Sophie Tak heeft Nederlands gestudeerd aan de VU in Amsterdam. Tijdens haar studie publiceerde ze verhalen in literair studententijdschrift Moxi (inmiddels ter ziele) en recensies voor dagblad Trouw. Tegenwoordig is ze docent Nederlands aan het Aventus Lyceum. Ze schrijft tussendoor aan haar tweede boek. Ze woont in Deventer met haar man en drie kinderen.

In het boek Phineas’ feest wordt de lezer meegezogen naar de climax in een familiedrama.

Het verhaal wordt vanuit wisselend perspectief verteld, in ieder hoofdstuk komt een ander gezinslid aan het woord. Het gezin is jaren geleden uit elkaar gevallen door het grillige gedrag van zoon Johannes. Vader Hilmar trekt de bossen in en leeft als een kluizenaar. Moeder Tanneke krijgt een depressie. Oudste dochter Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en jongste dochter Lea sticht een gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen. Er gaat een kraamfeest gevierd worden en daar krijgt Johannes lucht van; hij gaat zijn opwachting maken om de geboorte van zijn neefje Phineas mee te vieren. Het wordt een onwerkelijke reünie. De ontwrichtende gevolgen van een geestesziekte worden op invoelbare wijze beschreven.

Wie geïnteresseerd is in de activiteiten van Vereniging Deventer Literair, kan een kijkje nemen op de website www.deventerliterair.nl. Pieter Waterdrinker staat gepland voor 14 maart, in de Boekenweek, met een lezing over De rat van Amsterdam. Jaap Scholten houdt op 18 april een lezing over Suikerbastaard.

Voor meer informatie kan men terecht bij Margot Jager (secretariaat), telefoon 06-15905022 en e-mail deventerliterair@gmail.com