Entertainment

Laagdrempelig fonds voor muzikanten

Foto: Christein van Hoffen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en Poppunt Overijssel starten een nieuwe regeling om ambitieuze artiesten te ondersteunen: van producer tot metalband en van singer-songwriter tot hiphopcollectief. Met een bijdrage uit het fonds kunnen zij zichzelf artistiek en zakelijk ontwikkelen, om zo met een gerichte investering een grote sprong te maken. Per act kan maximaal €1000,- worden aangevraagd. De regeling gaat open op 1 oktober via www.poppuntoverijssel.nl.

Veel artiesten zijn geen stichting of vereniging, wat wel een voorwaarde is om een aanvraag in te dienen bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Om ook rechtstreeks voor muzikanten iets te kunnen betekenen, slaan de afdelingen Overijssel en Gelderland van het Cultuurfonds de handen ineen met de Poppunten Overijssel en Gelderland voor een nieuwe pilotregeling van €25.000 per provincie. Via dit fonds met de naam Music Support kunnen ook artiesten zonder rechtsvorm geld aanvragen om te investeren in hun muzikale carrière.

Artiesten kunnen maximaal €1000,- aanvragen voor een investering die hen duidelijk naar een volgende stap in hun muzikale carrière helpt. Denk bijvoorbeeld aan een tour in binnen- of buitenland, audio- en video-opnames, coaching, het ontwikkelen van een innovatief live concept of het inhuren van professionals. Harold de Boer van Poppunt Overijssel: “Music Support Overijssel is voor veel muzikanten de uitgelezen kans om voor het eerst in aanraking te komen met het aanvragen van subsidies bij fondsen waar popmuziek vaak nog ondervertegenwoordigd is. Vanuit deze regeling willen we artiesten ook actief gaan begeleiden met de vervolgstappen die zij zelf voor ogen hebben.”

Vanaf 1 oktober kunnen artiesten hun plannen indienen via www.poppuntoverijssel.nl, waarna een onafhankelijke beoordelingscommissie van professionals uit de muzieksector de aanvragen bekijkt. Deze commissie besluit in zes aanvraagrondes over de plannen. Music Support Overijssel is een pilot en loopt in eerste instantie van 1 oktober 2020 tot 1 oktober 2021. Per act worden maximaal twee aanvragen per jaar gehonoreerd. In totaal is er €25.000,- beschikbaar.