Entertainment

Kunstenares en dichter brengen bijzonder boek ‘Etgras’ uit

Op de valreep van 2020 verscheen het bijzondere boek Etgras van kunstenares Harriët Ooijman en dichter Martin Knaapen.

Etgras is het verhaal van de groeiende liefde tussen twee jonge mensen tegen een achtergrond van de alternatieve jaren tachtig, waarin punk, new wave en donkere kelders de sfeer bepaalden. Muziek, kunst, poëzie en een bonte schakering aan persoonlijkheden creëerden diepten en verlegden grenzen die niet vanzelfsprekend waren en een ‘verloren’ generatie hun eigenzinnige do-it-yourself karakter gaven. Het verhaal wordt verteld aan de hand van 18 gedichten van Martin Knaapen en van de grasafdrukken van Harriët Ooijman. Beiden zijn afkomstig uit Deventer.

Harriët heeft afdrukken gemaakt van graspollen die zij op straat is tegengekomen. Soms zijn dat ruige pollen, een andere keer is het een enkele spriet. Samen verbeelden zij op stilistische wijze de opbloeiende liefde van twee personen in de jaren 80 van de vorige eeuw. Naast deze grasdrukken en speciale handgemaakte boekleggers, heeft zij graspapier gemaakt waarmee de omslag is gemaakt van de ‘luxe’ editie.

Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met ontwerpbureau Houdbaar (Peter Bos) en met grafisch bureau ‘Solo sinds 2014’ (Steven Oost) en is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Gemeente Deventer. Het is verschenen bij uitgeverij Petrichor, ISBN 9789083104218, en te koop via: uitgeverijpetrichor.nl