Entertainment

Klassiek door en voor jongeren

DEVENTER – Het nieuwe, alweer 67e concertseizoen van de Stichting Kamermuziek Deventer start op maandag 21 september. Een seizoen dat, ten gevolge van de coronamaatregelen, er anders gaat uitzien dan het publiek gewend is. Gezien het repertoire en de optredende (menigmaal jonge) musici zijn de concerten ook aantrekkelijk voor jongeren.

De stichting en de Deventer Schouwburg – waar ook het komend seizoen de concerten weer gaan plaatsvinden – hebben in nauw overleg gekozen voor een in Nederland breed gedeelde en toegepaste oplossing. Daarbij is er geen sprake van één avondvullend concert: alle najaarsconcerten duren circa een uur en het programma wordt op de betreffende dag twee maal uitgevoerd: om 17.00 uur en om 20.00 uur. De aftrap wordt op 21 september verzorgd door het Busch Trio (piano, viool en cello, zie foto).

Twee concerten in teken van Beethoven

Veel is anders, het komend seizoen, want ook het aantal zitplaatsen is beperkt. Maar de programmatische diversiteit blijft onveranderd groot, evenals het hoge niveau van de musici en de uitvoeringen.

Na het Busch Trio volgt op 7 oktober het Metamorphoses Trio (klarinet-altviool-piano). In het kader van het Beethovenjaar vinden er twee concerten plaats met werken van Ludwig van Beethoven. Op 27 oktober speelt pianist Boris Giltburg de drie laatste pianosonates van Beethoven. Het Van Baerle Trio (piano-viool-cello) brengt op 2 december pianotrio’s ten gehore, eveneens gecomponeerd door Beethoven. Als de (corona)omstandigheden het toelaten, gaan de beide Beethovenconcerten vergezeld van een expositie in de Deventer Schouwburg, met beeldende kunst die is geïnspireerd op de componist Beethoven en diens werken. Alle exposanten zijn bekende Deventer kunstenaars.

Met betrekking tot de voorjaarsconcerten van 2021 is nog veel onzeker. Momenteel zijn de volgende ensembles geëngageerd: Cuarteto Quiroga (strijkkwartet, 26 januari 2021), Wiener Mozart Trio (piano-viool-cello, 15 februari 2021), sopraan Klaartje van Veldhoven en pianist Paul Komen (8 maart 2021) en als afsluiting van het seizoen een ensemble met zeer gerenommeerde musici (viool-altviool-cello-contrabas-piano, 21 april 2021). In het seizoen 2020-2021 kan er door de coronamaatregelen niet gewerkt worden met concertabonnementen.

De vier najaarsconcerten worden per concert aangeboden en de beschikbare plaatsen per concert bepaald. De prijzen bedragen € 20,-/CJP en jeugd €9,-. Kaartverkoop geschiedt online via www.deventerschouwburg.nl en telefonisch via 0900-3000200. Er is geen kassaverkoop. De 1-uursconcerten vinden plaats in de Grote Zaal van de Deventer Schouwburg (Leeuwenbrug 2) en vangen aan om 17.00 uur en 20.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.kamermuziek-deventer.nl