Entertainment

Kijken, onderzoeken en beleven

De tentoonstelling THE ELEMENTS OF PARTICLES toont werken op papier, installaties en geluidswerken. In ieder werk is fotografie het uitgangspunt of is fotografie te ontdekken; de kunstenaars tekenen, transformeren en schilderen met licht. De expositie is tot en met 30 augustus te bezichtigen in Kunstenlab, Havenplein 20 te Deventer.

In de schilderijen van Elisabeth Schink zijn foto’s te zien van kinderen, gemaakt met een warmtecamera. Deze foto’s vormen vervolgens het centrum – of de ‘stamcel’ – van het organisme dat zij schildert. Een van haar inspiratiebronnen is de tegenstelling tussen natuur en het gecultiveerde menselijke bestaan.

Centraal in het werk van Dirk Knickhoff staan waarneming en herinnering. Hij is gefascineerd door de vraag hoe lang beelden op het netvlies blijven staan. Dit geestbeeld (of nabeeld) is daarmee een beeld van vergankelijkheid en toekomstbeeld tegelijk. In de tentoonstelling creëert hij een fysieke ruimte met soundscape waarin hij de bezoeker vraagt te reflecteren op de eigen perceptie en de beleving daarvan.

Ulrike Scholder legt als kunstenaar de verbinding tussen kunst en wetenschap; in beide spelen experiment, abstractie, expressie en perceptie een grote rol. Zij onderzoekt in een serie analoge foto’s het ‘niets‘. Stof is niet waarneembaar, maar overal aanwezig en geeft als microkosmos wellicht ook een beeld van onze macrokosmos en daarmee een weerslag van onze transformerende omgeving.

THE ELEMENTS OF PARTICLES nodigt je als bezoeker uit heel goed te kijken, te onderzoeken en te beleven. Op die manier wordt je onderdeel van elementaire thema’s in de huidige tijd die vraagt om ethiek. Elisabeth Schink, Ulrike Scholder en Dirk Knickhoff zijn naast beeldend kunstenaar ook de drijvende krachten achter het kunstenaarsinitiatief Bahnhof 25 in Kleve, Duitsland. Voor meer informatie, zie de website www.kunstenlab.nl