Entertainment

Jubileum buitentheaterfestival

DEVENTER – Tijdens de 25e editie van internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten is de stad wederom één groot theater, met in totaal ruim 130 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer op vijftien locaties in en rondom het centrum. Een feestelijke jubileumeditie die net iets anders is dan je van het festival gewend bent.

Van vrijdagavond 1 tot en met zondagmiddag 3 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit binnen- en buitenland. “Op het programma staan nationale en internationale topvoorstellingen uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Nederland. Op dit moment wordt de laatste hand aan het programma gelegd. Welke theatergroepen precies naar Deventer komen, wordt begin mei bekend gemaakt. Eén tipje van de sluier kunnen we al oplichten: Close-Act komt terug!” aldus de organisatie.

Deventer weer drie dagen op stelten

“De coronapandemie heeft ons allemaal lange tijd in onzekerheid gehouden. Ook bij de voorbereidingen van het festival, die in november ten tijde van de lockdown gestart zijn, moesten wij als organisatie hier rekening mee houden. Het grote spektakel op de pleinen als de Brink en Grote Kerkhof wordt daarom in een ander jasje gegoten. De grootschalige voorstellingen vinden dit jaar in het Worpplantsoen én op locaties buiten het centrum plaats. Daarnaast zullen veel ‘kleinere’ en mobiele voorstellingen de binnenstad kleuren en de bezoekers verrassen. Op die manier kunnen alle voorstellingen doorgaan mochten er toch onverhoopt restricties komen. Deze 25e editie staat in het teken van verrassende ontmoetingen, nieuwe voorstellingen en oude bekenden, ruimte voor jong talent én ingericht op de veiligheid en gezondheid van onze bezoekers, artiesten en medewerkers.”

Voor Deventenaar Adrie van Essen is dit de eerste editie die hij mag programmeren als nieuw artistiek leider van Deventer Op Stelten. Van Essen: “Heerlijk dat we publiek weer kunnen laten genieten van theater, dans, muziek en circus; heerlijk ook om artiesten te laten stralen voor dit publiek. Samen met een bijna geheel nieuw team staan we te trappelen van ongeduld om het nieuwe festivalseizoen te beginnen met als aftrap Deventer Op Stelten, waarbij nauw samengewerkt wordt met de diverse culturele instellingen in de stad.”

Jong talent bij Poolshoogte
Nieuw dit jaar is het onderdeel Poolshoogte: het makersfestival voor jongeren en jonge podiumkunstprofessionals. Hier kun je een weekend lang jong talent zien schitteren in het Havenkwartier. Tijdens Poolshoogte nodigt Het Theaterschip verschillende productiehuizen uit het hele land uit om samen met hun topmakers en jongeren een heel weekend in Deventer theater te maken. Het programma wordt aangevuld met jonge makers die geselecteerd zijn door de artistiek leider van Deventer Op Stelten. Dit weekend zijn er experimentele en uitdagende voorstellingen te zien, worden er workshops gevolgd en samen performances gemaakt. Poolshoogte wordt georganiseerd in samenwerking met Het Theaterschip.

Hoogtevrees terug in het Worpplantsoen
Even een break nodig van het buitentheater? Tijdens Deventer Op Stelten tovert het Burgerweeshuis het mooie Worpplantsoen weer om tot een avant-gardistisch spektakel met muziek, eten en drinken in een mooi decor. De jongste festivalgangers kunnen op avontuur met een ritje in een rups of vliegend tussen de boomkruinen. Op het programma staan onder meer Mauskovic Dance Band, de postpunk van Snapped Ankles, muzikaal orkaan Kameel, eigenwijze popliedjes van The Shivas en ‘BurgerBeurs Act’ Oh Whale. Hoogtevrees wordt georganiseerd in samenwerking met poppodium het Burgerweeshuis.

Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl