Entertainment

Jeugdmusical eindelijk op de planken

Voorproefje tijdens het Deventer Open Podium in 2020. Kort na het DOP trad de eerste lockdown in werking. (Foto: Ronald van Dam)

De opluchting was groot toen op 17 augustus, na overleg met de Deventer Schouwburg, het sein voor de inmiddels twee keer uitgestelde eindvoorstelling van Musical & Theaterschool La TalenTia uit Deventer op groen werd gezet.

Nog wel geen volle zaal, maar met een geldig coronatestbewijs, kunnen toch maximaal 500 bezoekers op zaterdagavond 18 september dan eindelijk genieten van de eigen geschreven jeugdmusical Goedemorgen Deventer. In deze jeugdmusical worden de verhaallijnen van de bekende musicals Sound of Music, Mary Poppins en Hairspray door elkaar gehusseld en door 49 talenten verwerkt tot een vrolijke en humoristische musical vol zang, dans, drama en improvisatie.

Centraal in het verhaal staat een gezin, bestaande uit de vader (burgemeester van Deventer) en zijn 12 kinderen. Na het verdriet omtrent het overlijden van de moeder, is het gezin op zoek naar structuur en een goede balans tussen het grijze zakelijke bestuurdersleven en het kleurige en cultuurrijke Deventer. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot.

“Net als bij iedere andere culturele organisatie hebben de maatregelen rondom het coronavirus een behoorlijk impact gehad op de hele organisatie, maar vooral op onze jeugdige talenten”, vertelt Tatia Feije, eigenaresse en oprichtster van La TalenTia. “De leeftijdscategorie waar wij normaliter elke vrijdagvond mee werken is dan ook hard getroffen. Alle leuke en ontspannende uitjes hebben bijna een jaar stil gelegen en daardoor is de ontwikkeling van het groepsproces en het sociale aspect, dat bij ons hoog in het vaandel staat, te ver naar de achtergrond verdrongen. Terwijl dit juist onze kracht is. Veel samen zijn met de hele groep, samen met jong (8 jaar) en oud (20 jaar) veel optredens, evenementen en andere activiteiten en natuurlijk ons jaarlijkse musicalkamp.”

“Mede dankzij de goede samenwerking met de Deventer Schouwburg hebben wij dit groepsproces weer goed kunnen oppakken, doordat wij in de zomervakantie al enkele weken, maar ook de komende periode nog met de hele groep op het grote podium van de Deventer Schouwburg kunnen repeteren. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat wij op zaterdag 18 september een knallende en humoristische eindvoorstelling kunnen presenteren voor jong en oud.”

Kaarten zijn nog beperkt verkrijgbaar via de website www.goedemorgendeventer.nl of rechtstreeks op de website van de Deventer Schouwburg. Eerder gekochte kaartjes voor de oorspronkelijke voorstelling uit 2020 blijven uiteraard geldig. De bezitters van deze kaartjes zijn inmiddels door de Deventer Schouwburg op de hoogte gebracht.

“Hoewel de focus volledig is gericht op deze eindvoorstelling, zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, achter de schermen, ook al wel begonnen. Het is in ieder geval al duidelijk dat de volgende eindvoorstelling gepland staat voor zaterdag 11 juni 2022 en zal op veler verzoek een vernieuwde versie gaan worden van onze musical Frease uit 2017. Het gaat een combinatie worden van de bekende musicals Grease en Frozen.”

Door de uitloop van dit lesseizoen begint het nieuwe seizoen van La TalenTia dan ook pas op vrijdag 8 oktober. De start zal vooraf worden gegaan door een gratis proefles op vrijdag 24 september, een week na de eindvoorstelling.