Entertainment

Herdenking en viering afschaffing slavernij in Etty Hillesum Centrum

In een talkshow met host Kim Dankoor vertellen drie mannen van het eerste uur over hun beginjaren in Deventer en de oprichting van de Surinaamse vereniging Tai Hori. Het gaat om Lucien Creebsburg, Lesley Jeffrey en Ronald Cadogan. Ook hun kleinkinderen komen aan het woord. Wat weten zij van hun geschiedenis? En wat hebben ze er nog mee? Het thema is Legacy (erfgoed), als teken van de overgang naar de nieuwe generatie.

Tijdens de talkshow treedt Ischa den Blanken (zie foto) op met zijn spoken word performance VUUR. Decor voor de talkshow is de schilderijententoonstelling over de slavernij op de Antillen, geschilderd door de Deventer schilder Julio Juan Martina. De talkshow is op woensdag 23 juni vanaf 19.30 uur in het Etty Hillesum Centrum, gevestigd aan Roggestraat 3. Reserveren is verplicht, via e-mail: administratie@ettyhillesumcentrum.nl. Vanaf donderdag 24 juni is de talkshow online te zien via het YouTube-kanaal van Etty Hillesum Centrum Deventer.

In de beginjaren 60 van de vorige eeuw kwam een aantal studenten naar Deventer vanuit Suriname, om te studeren aan de Tropische Landbouwschool. Dit was tevens het beginpunt van een kleine groep met Surinaamse studenten in een overwegend witte arbeidsstad. Ze richtten de voetbalvereniging Caribe op en bezochten in de zomer sporttoernooien in de verschillende steden in Nederland waar Surinamers gehuisvest waren. Uit deze vereniging werd zo’n tien jaar later de Stichting Tai Hori (Vasthouden) opgericht, met een locatie in de binnenstad. Het was een ontmoetingsplek voor de Surinaamse gemeenschap.

Een van de activiteiten die binnen Stichting Tai Hori is gevierd, is de afschaffing van de slavernij (Keti Koti). Twee jaar geleden is samen met het Etty Hillesum Centrum de herdenking en viering van Keti Koti weer opgepakt. Dit jaar gebeurt dat samen met MIMIK, waar op woensdag 30 juni drie documentaires en een event georganiseerd worden. In het Etty Hillesum Centrum is de aftrap dus op 23 juni met een talkshow, waarbij plaats is voor twintig bezoekers. Voor meer informatie: www.ettyhillesumcentrum.nl