Entertainment

Hanzestad Deventer: handelen in Europa

DEVENTER – Museum De Waag presenteert vanaf 27 mei een tentoonstelling over de rol van Deventer als internationale handelsstad in de middeleeuwen. Aan de hand van opmerkelijke verhalen en spannende bodemvondsten ontdek je hoe de langeafstandshandel in de Hanzetijd werkte.

De Hanze
Deventer is een echte middeleeuwse stad. Toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Eén van de oorzaken: het krachtige Hanzenetwerk.

De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de koggen. Door samenwerking konden de Hanzesteden goedkoper werken en bovendien was het veiliger om in elkaars gezelschap te reizen vanwege piraten. Vanaf het jaar 1356 was de Hanze niet alleen meer een verbond van de handelslieden uit de steden, maar van de steden als geheel. De handelswaar bestond onder andere uit zout, vis (haring en stokvis), granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. De Hanze groeide uit tot een machtig netwerk van handelssteden in het gebied dat grenst aan de Noordzee en de Oostzee.

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling ‘Hanzestad Deventer: handelen in Europa’ geeft je een fascinerend inzicht in de rol die Deventer speelde in deze internationale markt. Hoe liepen de verschillende handelsroutes, wat waren de gebruiken en welke producten werden er verhandeld? Recent onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat darmparasieten uit beerputten in verschillende Europese Hanzesteden terug te voeren zijn op het land van herkomst. Van Tallinn in Estland tot aan Brugge in België en van Hanzehoofdstad Lübeck tot aan het Noorse Bergen. Na je bezoek aan De Waag weet je alles over de Hanzestad Deventer.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Archeologie Deventer en het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Overijssel en mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bezoekersinformatie
Periode: 27 mei 2023 tot en met 14 januari 2024
Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Entree volwassene: €9,-/Museumkaart geldig
Website: www.museumdewaag.nl

Beleef de gratis Hanze Experience!
Dompel jezelf onder in een sensationele belevenis rondom de Hanze! In De Mariakerk ervaar je een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer.

Gratis experience
De Oude Mariakerk is het kloppend hart van het Hanzejaar in Deventer. De Hanze Experience voert je in een ruim een kwartier durend schouwspel mee over de IJssel, de levensader van Deventer en zet voet aan wal in middeleeuws Deventer. In de experience ontdek je via indrukwekkende beeldprojecties en meeslepende muziek de belangrijkste aspecten van de stad: Zo komen de handelsrelaties, jaarmarkten, culturele bloei maar ook de religieuze aspecten van middeleeuws Deventer aan bod.

De Hanze Experience is gratis toegankelijk en is vanaf 15 april elke woensdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De experience is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, provincie Overijssel, Mondriaan Fonds, Annie Doeksen Fonds, VSBfonds en Nutfonds.

Bezoekersinformatie
Periode: vanaf 15 april 2023
Openingstijden: woensdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
Entree: gratis

Middeleeuws Festijn Deventer
Hoe was het eigenlijk om in de middeleeuwen te leven? Op het Middeleeuws Festijn Deventer wordt die vraag ruim beantwoord. Het hele gezin is welkom voor een speelse kennismaking met de tijd van de Hanze.

Op zaterdag 22 april staat het Worpplantsoen, het oudste plantsoen van Nederland, geheel in het teken van de middeleeuwen. Op dit eenmalige minifestival geniet je van muziek, theater en workshops. Speel middeleeuwse spellen, ontdek hoe men in de middeleeuwen leefde of wat er dagelijks culinair op het bord lag. Zelfs een heus Vikingschip meert in Deventer aan. Omcirkel 22 april alvast rood in je agenda, want deze speciale dag voor het hele gezin wil je niet missen. De toegang is gratis.

Bezoekersinformatie

Datum: zaterdag 22 april 2023 van 10.00 tot 17.00 uur

Entree: gratis