Entertainment

Gratis film voor Oekraïners

De grote zaal van Theater MIMIK wordt zondagochtend 18 december gereserveerd voor Oekraïense vluchtelingen. Op het witte doek verschijnt de film Paddington, ingesproken door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Een film kijken in de eigen moedertaal is niet vanzelfsprekend voor de ruim vijfhonderd Oekraïense vluchtelingen die in Deventer en omstreken verblijven. Om ze even alle zorgen te laten vergeten, organiseert Zanemoon in samenwerking met Theater MIMIK en TCR Tours dit filmuitje.

Oog voor elkaar
Beertje Paddington, de bruine beer uit Peru, droomt over een beter leven en stapt met vijf potten marmelade als verstekeling aan boord van een schip dat hem naar London brengt. Eenzaam en verloren dwaalt hij door de stad, maar dan ontmoet hij de vriendelijke familie Brown die hem met open armen ontvangt. ‘Heb oog voor elkaar’ is misschien wel de boodschap van de film die heel toepasselijk is.

“Wij vinden het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de Oekraïense volwassenen en kinderen”, vertelt Antoin Bakelaar, directeur van Zanemoon. “Ons bedrijf is al tien jaar betrokken met Oekraïne. Onze medewerkers wonen en werken daar en zitten helaas al maandenlang in een oorlogssituatie. Voor de mensen die hier zijn is het al moeilijk genoeg om te verblijven in een vreemd land, zonder het spreken van je eigen taal, laat staan in de donkere koude dagen die komen.”

Compleet verzorgd
De film is gratis toegankelijk voor mensen uit Oekraïne die verblijven in de gemeente Deventer en daarbuiten. Voor wie het theater niet kan bereiken, worden er zondagochtend bussen ingezet vanaf de Keulenstraat in Deventer. De deuren van de grote zaal openen om 09.30 uur. Koffie, thee, limonade én een Oekraïense specialiteit staan klaar in het theater. De film start om 10.00 uur en duurt 95 minuten.