Entertainment

Goedkoop schrijft geschiedenis in wervelend theatercollege

Hans Goedkoop, meer dan twintig jaar op televisie met bejubelde series als Andere Tijden, De Gouden- en IJzeren Eeuw en Tachtig jaar oorlog, houdt ervan de actualiteit zijn plek te wijzen in de tijden der tijden. Op zaterdag 16 oktober staat hij in een wervelend theatercollege getiteld ‘Dood moet je’ in de Deventer Schouwburg.

Nadat Andere Tijden in 2019 de helft van zijn uitzendingen verloor, besloot Hans Goedkoop het vervolg niet af te wachten en, na twee decennia als gezicht van het programma, te vertrekken. Hij blijft geschiedenisprogramma’s maken voor de NTR maar slaat ook een nieuwe weg in: die van het theater.

Zelf zegt Goedkoop: “Gooi een deur dicht en er gaat een andere open. Na al die jaren in het lege oog van de camera kijken, kreeg ik ontzettend zin in een publiek dat levend voor mijn neus zit en meteen iets terugzegt. Dat verlangen werd alleen maar sterker met corona. Ik wil het volle leven van een ademende zaal.”

In een opgewekt theatercollege dat als een teletijdmachine door de eeuwen schiet, met woord maar ook veel beeld, neemt Goedkoop het publiek mee in de hedendaagse neiging om onszelf in bubbels op te sluiten en elkaar met onze woede te bestoken. Deden we dat vroeger ook? En komt het ooit weer goed? Een goed uur tierende burgers door de eeuwen heen – met onvermijdelijk een traan maar godzijdank soms ook een lach.

Het college is op zaterdag 16 oktober te bezoeken in de Deventer Schouwburg. Tickets via de website deventerschouwburg.nl. (Foto: Hendrik Kerstens)