Entertainment

Flamenco-blues zonder grenzen

Eric Vaarzon Morel gaat in Deventer met zijn jonge talentvolle gasten op geheel eigen wijze op zoek naar de Spaanse klanken in de muziek van Miles Davis, een van de grootste en invloedrijkste jazzmuzikanten aller tijden. Laat je betoveren door de magie van de Spaanse ziel.

Miles Davis, ook wel de Picasso van de jazz genoemd, introduceerde zestig jaar geleden de exotische, passievolle Spaanse klanken in de jazzwereld. Specifiek de albums Kind of Blue en Sketches of Spain, die Miles samen maakte met Gil Evans als pianist en arrangeur. Kind of Blue (1959) is een van de meest populaire jazzalbums aller tijden en bevat naast Blue in Green en All Blues ook het nummer Flamenco Sketches. Wat waren de beweegredenen van die twee om die specifieke Spaanse klanken en melodielijnen te verwerken in hun succesvolle albums?

Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel neemt het publiek mee op ontdekkingsreis naar de beroemde blue notes van Miles in de jazz, maar dan op zijn Spaans, met de donkere zwarte klanken uit de flamenco. De geliefde flamencogitaar, trompet, elektrische gitaar, zang, effecten en drums en percussie zijn de ultieme ingrediënten voor een flamenco- en jazzensemble vol passie en virtuositeit.

Eric Vaarzon Morel is met ‘De Spaanse Miles Davis’ op 12 januari te zien in Theater MIMIK. Kijk voor meer informatie op www.mimik.nl/agenda. (Foto: Paulien Huizinga)