Entertainment

Evenementen in Deventer gaan na twee jaar ‘stilte’ weer van start

DEVENTER – De afgelopen twee jaar was het stil op de Brink in het weekend waarin gewoonlijk talloze steltenlopers en straatartiesten tienduizenden mensen vermaken tijdens Deventer op Stelten. Boekenliefhebbers konden niet slenterend langs vijf kilometer kramen met tal van boeken tijdens de nationaal en internationaal geprezen Boekenmarkt en Dickens… wat hebben we de magische sfeer van Dickens in de Walstraat en het Bergkwartier gemist! Hoewel dit jaar nog niet alles weer helemaal zoals het oude is, staat er toch weer een bomvolle agenda klaar voor de bezoekers van de grootste evenementen van Deventer.

Evenementenbureau dEVENTer heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten, ook niet toen er geen evenementen waren. “Juist toen niet, want door de ‘evenementenstilte’ door de pandemie hebben wij ideeën uitgewerkt, maar ook alternatieven bedacht voor evenementen die niet door konden gaan”, vertellen Adrie van Essen, de artistiek leider, en Martijn Westerbrink, directeur van Evenementenbureau dEVENTer. “We zijn nu beter voorbereid op dit soort omstandigheden. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld elf dagen lang Deventer op Stelten georganiseerd, maar dan heel kleinschalig. We hebben dit bewust stilgehouden om geen te grote mensenmassa op de been te brengen en dat is goed gelukt. Met kleine voorstellingen, overal verspreid, hadden steeds een klein aantal mensen een geweldig leuke voorstelling. Zo blijven wij altijd schakelen, vooruitkijken, alternatieven bedenken en vooral kijken wat wel kan.”

Deventer is sterk als het om evenementen gaat. Het internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten, de Deventer Boekenmarkt en het Dickens Festijn zijn al tientallen jaren een groot succes. Jaarlijks verwelkomt de stad tijdens deze stadsevenementen meer dan 300.000 bezoekers. Van cultuurliefhebbers tot kunstconsumenten en van festivaltoeristen tot eigen inwoners: de evenementen trekken een groot en breed publiek. Het is dit jaar weer genieten van de evenementen, maar wel heeft de organisatie meerdere scenario’s klaar, afhankelijk hoe het coronavirus zich gedraagt.

‘Stelten’ is terug, maar nog wel iets ingetogener dan voorheen
Dit jaar staat er zeker een flink Deventer op Stelten op het programma, maar er is wel een belangrijk verschil met voor de coronaperiode. “Alles is toch nog wat anders, ook nu de coronamaatregelen zo goed als verdwenen zijn. Ja, er komt in het eerste weekend van juli een ‘steltenfestival’, maar er komt bijvoorbeeld geen grote parade. Wel zijn er natuurlijk veel nationale en internationale groepen in de stad die op steeds meer locaties te zien zullen zijn, maar we willen geen mensenmassa zoals bij de grote optochten. Sommige mensen zullen dat jammer vinden, maar andere bezoekers zullen deze opbouw naar ‘zoals het vroeger was’ fijn vinden. Als organisatie willen we wel onze verantwoordelijkheid nemen, vooral met een pandemie van deze omvang.”

Meer mobiele voorstellingen, het betrekken van nog meer locaties en nieuwe ontwikkelingen zoals samenwerkingen met Het Theaterschip staan dit jaar op het programma. “Het Theaterschip biedt dit jaar met drie podia in het Havenkwartier een geweldig podium aan ‘rauw theater’, jonge makers die veel te bieden hebben. Het eerste weekend van juli kan iedereen dus weer genieten van het beste (straat)theater uit binnen- en buitenland, van jonge makers tot professionele oudgedienden!”

Wie Deventer zegt, zegt de Boekenmarkt
Deventer is dé stad van het boek. Eeuwenlang worden in Deventer boeken gemaakt, bewaard en verkocht. En nog steeds kent Deventer een groot aantal uitgeverijen en drukkerijen van landelijke naam en faam. Daarom alleen al is Deventer de perfecte locatie voor de grootste boekenmarkt van Europa. Neem daarbij het fraaie decor waartegen de honderden kramen zijn opgesteld. Op 7 augustus kunnen de boekenliefhebbers hun hart weer ophalen, terwijl ook de vooravond opnieuw van een prachtig programma is voorzien.

“Met het Woordwaarde Festival worden de krachten van acht culturele instellingen in de stad gebundeld om een programma neer te zetten waarin iedereen die dat wil, op zijn manier kan proeven aan wat taal ons te bieden heeft. Een nieuwe start na corona en dan zo’n leuk nieuw event naast uiteraard het bekende Tuinfeest… daar zijn we natuurlijk heel blij mee.” Aan de vooravond van de Boekenmarkt, op zaterdagavond, vindt ook DichterBij plaats, het poëziefestival van MIMIK in Deventer.

De parel van de evenementen in Deventer
Misschien mag dit niet zo gezegd worden, maar het Dickens Festijn in Deventer is toch wel de parel onder de evenementen. Maar over dit evenement, dat in principe gewoon weer op de agenda staat dit jaar, willen de heren van de evenementenorganisatie nog niet veel zeggen. “Daarvoor is het simpelweg te vroeg. Natuurlijk loopt onze organisatie altijd door en zijn we het hele jaar door bezig met het opzetten, ontwikkelen en bijsturen van evenementen, maar Dickens is pas in december en het is nog even afwachten wat corona doet of niet doet.”

Tot die tijd valt er gelukkig genoeg te genieten van grote en kleine evenementen in Deventer. Wil je op de hoogte blijven van wat er allemaal op het programma staat? Houd dan de website eventsdeventer.nl in de gaten.