Entertainment

EICAS blij met artistiek directeur

“Een allrounder met kennis van zaken en specialist in de ZERO-kunst.” Zo omschrijft Koos Hoogland, initiatiefnemer van EICAS, Fred Wagemans. “We zijn blij dat Fred ja heeft gezegd om onbezoldigd artistiek directeur te zijn van EICAS en samen met het huidige team Museum EICAS verder te professionaliseren.”

De wens om een artistiek directeur aan te trekken voor EICAS kwam in een stroomversnelling nadat EICAS onverwachts een (tijdelijke) ruimte kon betrekken in Deventer en zo al een eerste stap kon zetten om werken uit de naoorlogse Zero/Nul-periode ten toon te stellen: Museum EICAS preview. Het komende jaar zal Museum EICAS preview, tot de opening van het definitieve museum, naast de vaste collectie, ook driemaandelijkse duo-exposities van hedendaagse kunstenaars met non-figuratieve exposities organiseren.

Fred Wagemans studeerde af in de kunstgeschiedenis van de 20e eeuw: Sovjet-Constructivisme en Amerikaanse Minimal Art en Literatuurwetenschap. Wagemans is verbonden geweest aan het Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum, Studium Generale Rijksakademie en Museum Fodor. Hij heeft veel ervaring met het initiëren van tentoonstellingen, waaronder voor Charlottenborg te Kopenhagen (Culturele Hoofdstad van Europa1996). Sinds 1997 is Wagemans oprichter/eigenaar van Kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag. In 2014 organiseerde hij als gastcurator de expositie Wit-Rood-Zwart in Museum Belvédère. Wagemans publiceert regelmatig over naoorlogse non-figuratieve kunst.

Het komende anderhalf jaar, in aanloop naar de opening van het definitieve museum medio 2022, organiseert European Institute for Contemporary Art and Science een preview in de Polstraat 6A (500 m2 expositieruimte). Naast een vaste exposite met kunstenaars uit de naoorlogse Zero/Nul-periode, zijn er drie maandelijkse duo-exposities met non-figuratieve hedendaagse kunstenaars van onderzoekende en vooruitstrevende kunst.

EICAS wil een breed gedachtengoed van Zero-Nul-kunst toegankelijk maken voor een groot publiek. Zij verbindt deze historische (internationale) kunststroming met hedendaagse artistieke productie en onderzoek. EICAS wil zich sterk maken voor het integreren van kunst en wetenschap door het organiseren van tentoonstellingen in samenhang met lezingen, workshops en publicaties.

Deze potentie van beeldende kunst moet beter benut en breed onder de aandacht gebracht: hoe kunst bijdraagt aan de waarneming, de zintuigen stimuleert, gesprekken op gang brengt. Essentieel daarbij is de relatie tussen beeldende kunst en wetenschap. Beeldende kunst weet consequent vragen op te roepen, maatschappelijk en politiek. Door haar nieuwsgierigheid, onderzoeksmethoden en internationale beeldtaal en door het gebruik van almaar nieuwe media en technieken. Kunst leert ons scherper zien en genereert zo een nieuwe openheid voor het onbekende, het onverwachte, het ongewenste.

Zie voor meer informatie: www.eicas.nl