Entertainment

Eerstejaars pabostudenten verrassen kinderen met vijfdelige serie

Ieder jaar maken de eerstejaars pabostudenten van het Saxion in Deventer een voorstelling voor basisschoolkinderen in de omgeving. Door corona zou dat dit jaar niet doorgaan, maar daar hebben de eerstejaars iets op bedacht. Zij maakten een serie, die onlangs voor het eerst werd getoond in filmhuis MIMIK.

In eerst instantie wilden de pabostudenten een film maken. Maar met 65 leerlingen zou dat veel te lang worden voor basisschoolleerlingen met een relatief korte spanningsboog. Het idee voor een serie ontstond. “Het gaat over een vrouw die in elke fase van haar leven bij een viskraam komt om verhalen te horen”, vertelt studente Babette Hemeltjen. “Deze worden allemaal uitgespeeld door de studenten. De serie bestaat uit vijf delen van 15 minuten, die juffen en meesters tussendoor voor de basisschoolkinderen kunnen afspelen.”

Babette speelt zelf niet in de film, maar weet wel dat andere studenten het superleuk vonden om te doen. “Het is misschien niet live, maar je leert er wel heel veel van. Het doel is om ons te ontwikkelen in onze samenwerking met basisscholen uit de hele regio en daarbuiten. Daarnaast willen we basisschoolkinderen amuseren. Er zit dan ook een kleuropdracht bij de serie. Alle kinderen krijgen een vis, die ze kunnen inkleuren en uitknippen. Zo kunnen ze samen de klas versieren.”

Grote release

De serie is gesponsord door filmhuis MIMIK. Onlangs werd de serie voor het eerst getoond. “Het was een succes”, vertelt Babette enthousiast.” Na de eerste vertoning ontvingen de basisscholen de serie ook en konden ze beginnen met kijken. Hoewel de scholen het ‘superjammer’ vonden dat de voorstelling niet door kon gaan, waren de docenten en leerlingen erg enthousiast over het eindresultaat.