Entertainment

Een reis door seizoenen en gevoelens

De bundel ‘Onderpand’ is een coproductie van Egbert Oldenboom (economisch onderzoeker, coach en dichter) en Rudy Volbeda (schilder), beiden woonachtig in Epse. Volbeda: “Kunst en cultuur gaan over schoonheid en juist nu zijn velen daar hard naar op zoek. Juist nu, omdat alles wat mooi is schuilgaat achter gesloten deuren, plexiglas en mondkapjes.”

Volbeda en Oldenboom zijn liefhebbers van de uiterwaarden en hebben zich in woord en verf laten inspireren door het rivierenlandschap en de seizoenen. Zo ontstond er een intieme verzameling van persoonlijke gedichten en schilderijen die de lezer meenemen op een reis door de seizoenen en plekken bij de IJssel.

De seizoenen zijn misschien nergens zo aanwezig als bij – volgens velen ‘de mooiste rivier van Nederland’ – de IJssel. Uitbundig in de lente, sensueel in de zomer, verstild in de winter. De ervaring van die steeds wisselende sfeer is wat Volbeda en Oldenboom bij elkaar bracht. Ze delen een zeker romantisch levensgevoel, het verlangen om de essentie en de schoonheid van het moment weer te geven, in verf of woorden. De schilderijen van Rudy bleken zo wonderwel te rijmen op de gedichten van Egbert. Volbeda: “Ik schilder waar ik kippenvel van krijg, onder de blote hemel. Klassieke schildervaardigheden vind ik belangrijk.” Oldenboom knikt: “Wat je ziet in een landschap is ook een projectie van je innerlijke landschap. Wat ligt er aan de rand van je bewustzijn? Gedichten zijn verkenningen daarnaar, benaderingen van het mysterie. Kunst als onderpand in ruil voor een tipje van de sluier.”

Het boek Onderpand kost €19,90 (inclusief verzendkosten) en is te bestellen door een mail te sturen naar egbert.oldenboom@gmail.com of rudyvolbeda@gmail.com