Entertainment

‘Donker en licht kunnen niet zonder elkaar bestaan’

DEVENTER – Het zijn de barsten en de scheuren die het licht binnenlaten. Dat is de ondertitel van de nieuwste productie DuisterMis van Het Nederlands Bach Consort.

Dit vocaal ensemble gaat tijdens deze serie de samenwerking aan met componist en saxofonist Lotte Pen. Lotte heeft een mis gecomponeerd rondom het thema donker en licht. In deze periode van korte dagen en lange nachten laten acht zangers, orgel en saxofoon daarnaast muziek klinken van onder anderen Josquin des Prez en Arvo Pärt. Uiteindelijk komt uit het duister de zon weer op met O Radiant Dawn van James MacMillan. Het programma klinkt zaterdag 27 januari vanaf 20.00 uur in de Lebuinuskerk in Deventer.

Een nieuwe mis

Artistiek leider Heleen Koele: “We hebben Lotte gevraagd om dit werk voor ons te componeren, omdat ze bekend staat als een componist die weinig muzikale grenzen kent en het experiment durft aan te gaan. Kyrie en credo: donker en licht. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan.” Naast deze wereldpremière, waarin naast orgel, sax en de zangstemmen ook elektronische muziek zal worden gebruikt, klinken er delen uit de Berliner Messe van Arvo Pärt. Daarnaast staat het Ave Maria, Virgo Serena van Josquin des Prez op het programma. Dit is een van de bekendste werken uit de Renaissance: “Gegroet, Heilige maagd wier bevalling ons feestvreugde bracht, zoals de Morgenster de komst van de zon aankondigt.” Tot slot het prachtige O Radiant Dawn van de Schotse componist James MacMillan: de stralende dageraad zal schijnen over hen die in duisternis leven.

Het Nederlands Bach Consort

Het Nederlands Bach Consort bestaat uit acht topvocalisten die Bach in hun hart hebben gesloten en het experiment niet schuwen. In hun korte bestaan, sinds 2021, zongen ze al vele vernieuwende programma’s door heel Nederland. Bijvoorbeeld de serie herdenkingsconcerten Zwanenzang (2022), in samenwerking met spoken word artist Amara van der Elst en Allerzielen|Een gedanste suite van verdriet (2022), waarin ze samenwerking zochten met de Senegalese danser Alioune Diagne.

Roer radicaal om

Lotte Pen (1983) staat voor een nieuwe generatie klassieke musici. Ze was te horen in concertzalen van Tokio tot New York, tot ze besloot het roer radicaal om te gooien. Tegenwoordig schrijft ze haar eigen muziek, met invloeden uit pop, neoclassical en filmmuziek. Op Spotify trekt haar muziek wereldwijd tienduizenden luisteraars per maand.

Lotte won diverse prijzen als uitvoerend saxofonist en werd geselecteerd als beste producer uit Oost-Nederland. Haar track Tabernacle werd opgepikt door een Italiaanse documentairemaker die het gebruikt als soundtrack. Lotte componeerde muziek voor onder andere jeugddansgezelschap De Stilte, het Sweelinck Festival en het Tuinfeest-Literair Festival te Deventer. Haar muziek is regelmatig te horen op nationale radiozenders. Ze creëerde in 2020 Muziekwandeling Pelgrim: een massage voor de zintuigen.

Meer informatie en kaarten via www.hetnederlandsbachconsort.nl.