Entertainment

Deventerse schrijfster Carlie van Tongeren knap productief

Foto: Foticoon/Rick de Visser

Van de Deventerse schrijfster Carlie van Tongeren zijn onlangs twee nieuwe boeken verschenen: de Young Adult-novelle ‘Het zusje van’ en het non-fictieboek ‘Omgaan met ongewenste intimiteiten’.

Sinds 1 september ligt ‘Het zusje van’ in de winkel. Dit is de allereerste Blossom Books Shortie: een toegankelijk geschreven novelle van ongeveer 160 pagina’s, uitgegeven in hardcover. Deze shorties richten zich in het bijzonder op scholieren die wel willen lezen, maar schrikken van een ‘dik’ boek. Uitgeverij Blossom Books zal de komende tijd meer novelles uitgeven in deze reeks. ‘Het zusje van’ gaat over Liv (15), een gewoon meisje op een gewone school dat gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex een auto-ongeluk veroorzaakt, waarbij een meisje van school overlijdt.

Daarnaast schreef Van Tongeren samen met veiligheidskundige Mark de West het boek ‘Omgaan met ongewenste intimiteiten’ (uitgeverij AnderZ). In dit boek komen diverse signalen aan bod, waarmee je de kans kunt verkleinen om in een ongewenste of gevaarlijke situatie terecht te komen, onder andere uit het gedrag van de ander, je eigen intuïtie en de omgeving. Verder bespreekt het boek een strategie om in actie te komen tegen ongewenste intimiteiten: van seksueel getinte opmerkingen tot daadwerkelijk seksueel geweld. Deze strategie is gebaseerd op technieken uit de politie- en beveiligingswereld en voor dit boek zijn honderden proces-verbalen van zedenzaken bestudeerd.

“Het is niet leuk of eerlijk dat dit boek nodig is”, zegt Van Tongeren. “Natuurlijk zou het nóg fijner zijn als mannen dit soort gedrag niet meer vertonen. Maar helaas werkt het niet zo, en zeker niet op de korte termijn. En welke strategie kun je dan beter voorhanden hebben dan een die gebaseerd is op die van professionals?”