Entertainment

Deventer schrijver recenseert in 2020 het onrecenseerbare

Iedere week een recensie schrijven over zaken die je eigenlijk niet kunt recenseren. Geen gemakkelijke opgave zou je denken. Toch is dit precies wat Deventer schrijver Bert-Jan van Weeren in 2020 deed. Inmiddels zijn de columns gebundeld in een prachtig vormgegeven boek, met de toepasselijke titel ‘Een onrecenseerbaar jaar’.

Met bevlogenheid, oog voor detail en gelardeerd met een flinke dosis humor, beschrijft mopperkont Van Weeren in zijn ’onrecensies’ de dingen die hij observeert en meemaakt. Van een rokertje opsteken tot een citytrip naar Grolloo, van uit de hand lopende vrijmibo’s in het Deventer café De Hip tot zijn eigen depressie, van belasting betalen tot experimentele poëzie, van eendjes hengelen op de Deventer kermis tot een huisdierverzekering, van Birkenstocks tot Engels raaigras, van de dood tot de prijs van een komkommer. Er bleek in 2020 veel onrecenseerbaars moeiteloos het bespreken waard.

“Ik had het geluk, of de pech zo je wilt, dat 2020 een jaar was waar we nog lang over na zullen praten. Het onderwerp Corona zelf heb ik in directe zin vermeden; ik ben tenslotte geen viroloog, zoals veel andere Nederlanders wel menen te zijn”, zegt Van Weeren met milde ironie. Maar hij kon er als schrijver natuurlijk ook niet helemaal omheen, zoals u kunt lezen in column #21, De anderhalve-metermening.

Van Weeren schetst in zijn columns een intrigerend portret van het alledaagse anno nu. Met zijn prozaïsche stijl en schijnbaar achteloos gekozen onderwerpen verstaat hij de kunst om het bijzondere in het banale te laten zien. ‘Een onrecenseerbaar jaar’ biedt naast autobiografische inzichten en tot nadenken stemmende overpeinzingen, ook een verrassend en vaak hilarisch beeld van een bewogen en bijzonder jaar. Want raker dan met de welhaast profetisch gekozen titel van het boek had hij 2020 vooraf niet kunnen typeren.

Het boek ‘Een onrecenseerbaar jaar’ is te koop bij Deventer boekhandel Praamstra, bij kunsthandel Droom & Daad, bij de Hipshop (ook in Deventer), of te bestellen via de website www.tevw.nl.