Entertainment

Deventer denkt massaal mee

Foto: Pieter Fleur

Het eerste Deventer Denkt Mee Festival, live uitgezonden vanuit de Bibliotheek Deventer, was een doorslaand succes. Na het stellen van de vraag ‘Hoe ziet jouw ideale Deventer eruit over 10 jaar?’ ontving de bibliotheek meer dan 300 reacties van enthousiaste inwoners. De reacties kwamen vanuit de hele gemeente, van Bathmen tot Diepenveen, van Schalkhaar tot de binnenstad van Deventer.

De reacties gingen voornamelijk over de volgende grote thema’s: woningen, duurzaamheid en leefbaarheid. De reacties waren de basis voor een avondvullend programma met muziek van Vera Bon, een column door Pieter van Breevoort, tekeningen van sneltekenaar Fransje Immink en twee inhoudelijke gesprekken over de visie van inwoners op de toekomst van de gemeente Deventer.

Talkshow

Aan de talkshowtafel stonden twee thema’s centraal in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen: stemmen in coronatijd en de kloof tussen politiek-Den Haag en Deventer. Voormalig Tweede Kamerlid Keklik Yücel, WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes, Saxion-student David Molleman en burgemeester Ron König gingen onder leiding van Özcan Akyol in gesprek over deze onderwerpen.

Gemeenteraadsleden Henk Groothuis (CDA), Anke Hamstra (PvdA) en Koen Boswinkel (GroenLinks) bogen zich over alle binnengekomen reacties. De raadsleden selecteerden individueel een idee dat ze verder willen brengen, zoals een zwemgedeelte in de IJssel. Ook in gezamenlijkheid nemen zij iets mee naar de raad. Koen Boswinkel: “Aan het eind van de avond waren we het er met z’n drieën over eens dat we veel meer moeten doen voor jongeren in Deventer, zoals voldoende studenten- en starterswoningen en genoeg plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.”

Duurzaamheid

Alle 300 reacties werden aan de raadsleden overhandigd. Wie een idee heeft ingeleverd waarover men nog eens van gedachten wil wisselen met de raadsleden, kan contact opnemen met de raadsgriffie via e-mailadres griffie@deventer.nl of telefoon 0570-693232. De Bibliotheek Deventer gaat dit jaar aan de slag met één van de thema’s uit de reacties: duurzaamheid. Houd de programmering van de bibliotheek in de gaten via de website www.bibliotheekdeventer.nl/agenda of de social mediakanalen om op de hoogte te blijven.