Entertainment

De ultieme Ibsen-binge in Deventer Schouwburg

DEVENTER – De succesvolle theaterreeks Crashtest Ibsen is terug in een speciale 2023 remake. Deze binge-editie – drie razendsnelle stukken op één avond, inclusief Noorse snacks – ging in een speciale festivalsetting in première op het Zeeland Nazomerfestival op vrijdag 25 augustus. Pers en publiek waren unaniem enthousiast over de remake – een coproductie van Het Zuidelijk Toneel en Theaterproductiehuis Zeeland – die net zo geestig als actueel is. Op woensdag 4 oktober is de bingevoorstelling Crashtest Ibsen te zien in Deventer Schouwburg.

De ultieme Ibsen-binge

Tussen 2013 en 2018 voegden theatermaker en regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht elk seizoen een nieuwe Crashtest Ibsen toe aan hun collectie en waren met deze voorstellingen jarenlang de hits van Oerol en de theaters. Ze reden de wereldberoemde stukken van Henrik Ibsen onbeschermd en plankgas tegen de muur, om daarna zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen. Recent reden ze nogmaals hun eigen bewerkingen tegen diezelfde muur voor deze bingewatch-editie: 1 avond, 3 afleveringen, 6 acteurs, 18 personages.

All inclusive theaterervaring

In de 2023 versie van Crashtest Ibsen volgt het publiek op één avond in drie afleveringen, van ieder een uur, het leven van de inwoners van een fictief negentiende-eeuws Noors stadje. Het publiek wordt getrakteerd op Crashtest Nora (2013), Crashtest Volksvijand (2014) en Crashtest Ik Zie Spoken (2016). Tussen de afleveringen door zijn er Noorse snacks en maken de 6 acteurs zich ten overstaan van het publiek op voor de volgende aflevering. In iedere aflevering komen telkens 6 personages voor. Alle personages (18 in totaal) zijn terug te brengen tot dezelfde 6 archetypes: de moraalridder (Joep van der Geest), de non-conformist (Gillis Biesheuvel), de voorzichtige (Judith van den Berg), de revolterende (Evelien Bosmans), het zwarte schaap (Peter Seynaeve) en het buitenbeentje (Louis van der Waal).

Crashtest & Chill in de theaters

Ook in de theaters belooft Crashtest Ibsen een unieke theaterervaring te worden. Theaterkrant na het zien van de remake: ‘Wie nooit eerder een Ibsen zag, krijgt met deze marathon een fijne inhaalslag. Wie de stukken eerder zag, ziet de rijke mogelijkheden die Moeremans crashtest biedt’. Moeremans presenteert deze crashtest der crashtest als een bingevoorstelling: ‘3 korte afleveringen van een uur die je na elkaar wilt kijken. Zetel je lekker in het theaterpluche en let it happen. Let’s Crashtest & Chill.’