Entertainment

Cultureel festival in kleinere setting

Na twee succesvolle edities zal op zaterdag 7 november ‘Met Andere Woorden’ voor de derde keer plaatsvinden in het Burgerweeshuis. Er is deze editie een beperkt aantal kaarten beschikbaar in verband met de coronaproof-opstelling in de zaal. Verwacht ondanks een kleinere setting een programma vol jonge muzikanten, producers, dichters en spoken word-artiesten uit het oosten. 

Van stuwende beats tot poëtische verhalen, van kleine liedjes tot grootse lichtspektakels van thee tot bier en van jong tot oud. De line-up bestaat uit Eigenzinnig, Danny|Jenny, O P S T A A N en Halfslaap. Met Andere Woorden is een samenwerking tussen De Nieuwe Oost, Eigenzinnig en het Burgerweeshuis en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

Eigenzinnig

Eigenzinnig is een poëzieplatform waar een nieuwe generatie taalkunstenaars het hart kan luchten. Het biedt een laagdrempelig podium aan schrijvers van alle niveaus om materiaal te testen, vertrouwen en stijl te ontwikkelen en om broodnodige meters te maken. Tijdens deze Met Andere Woorden-editie is het de beurt aan student Creative Writing Myrthe Oomen, kleinkunstenaar Milan Hendriks en de rollende regels, deinende woorden en semi-strakke strofes van Rens van Hoogdalem.

Danny|Jenny

Danny|Jenny is een kort spoken word-hoorspel waarin een jongen en een meisje elkaar ontmoeten tijdens een nachtje stappen. Niet je typische boy-meets-girl maar een grimmige zedenschets die zijn dieptepunt vindt in een duister tafereel. Danny|Jenny is een audiowerk van schrijver, spreker en regisseur Ischa den Blanken, producer Bastian Benjamin en sounddesigner Max Ligtenberg. Het werk sluit aan bij de hedendaagse luistercultuur en hoopt actueel te zijn in een tijd waarin vrouwen en mannen opnieuw hun onderlinge verhoudingen moeten ontdekken.

O P S T A A N

O P S T A A N is een korte film waar gesproken woord en film samenkomen. Het idee dat je als mens tijdens je leven meerdere keren valt, om vervolgens te leren hoe je op kunt staan, is fascinerend. Je hebt te dealen met het onveranderlijke. Dat is frustrerend en soms ontzettend fijn. Als je leert dat jouw lijf de fundering is, jouw mindset de sleutel tot verandering, dan voelt die veranderlijkheid minder eng. Je ontkent ‘m niet, maar je voelt dat de kracht bij jezelf ligt. Dan mag en kan alles om je heen een andere vorm krijgen, jouw hart blijft hetzelfde ritme aanhouden en dát is de ultieme ontspanning. Dit gevoel vangen schrijfster Jessica Kaasschieter en documentairemaker Isabelle Renate la Poutré (zie foto) in O P S T A A N.

HALFSLAAP

In Halfslaap zetten Lisa Weeda en BrotherTill hun zoektocht naar het vermengen van genres samen voort en reageren ze op de bijzondere tijden waarin wij leven. “Een implementatie, een modificatie in onze genen. Iets in ons lichaam waardoor we de gevolgen van onze keuzes voelen, als kou over onze rug, of steken in onze nieren en onze zij, als te weinig zuurstof in onze longen. Alle plekken waar de natuur afbrokkelt door ons toedoen, voelen we in ons lichaam, alsof we een seismograaf in ons lijf dragen. Een machine die niet alleen de opwellende tsunami aankondigt, maar ook het epicentrum laat zingen in onze spieren en zenuwen, dat een stekende pijn veroorzaakt en ons vervolgens de klap laat voelen. Een universeel zenuwstelsel, dat natuur, mens en dier verbindt, zoals bomen onder de aarde met elkaar praten, door hun wortels naar elkaar toe te bewegen.”

Tickets à 5 euro zijn te verkrijgen via de website www.burgerweeshuis.nl