Entertainment

Complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid

DEVENTER – In het kader van Movies that Matter vertoont Amnesty International Deventer samen met MIMIK, Achter de Muren Vispoort 8-10, op maandag 24 april vanaf 20.00 uur de documentaire Theatre of Violence. Deze documentaire van Lukasz Konopa en Emil Langballe leidt ons langs een fascinerende, complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid.

Advocaat Krispus Ayena verdedigt Dominic Ongwen voor het Internationaal Strafhof, voormalig commandant in het Oegandese Verzetsleger van de Heer. Dominic Ongwen is de eerste ex-kindsoldaat die is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.

Op negenjarige leeftijd werd Dominic Ongwen ontvoerd door Lord’s Resistance Army (LRA), een christelijke sekte geleid door Joseph Kony. Het terroriseerde jarenlang Noord-Oeganda met moordpartijen en ontvoeringen van kinderen, die werden gehersenspoeld en tot kindsoldaat of seksslaaf gemaakt. Dominics eigen ouders werden vermoord, hij werd gemarteld, gehersenspoeld en gedwongen te doden. Maar nu staat hij terecht voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

In het spoor van Ongwens advocaat Krispus Ayena gaan we heen en weer tussen de rechtszaal en het prachtige Noord-Oeganda op zoek naar de echte betekenis van gerechtigheid en straf. We ontmoeten Joseph Konys vrouw en dochters en voeren een surrealistisch gesprek met Konys spiritueel adviseur. We zien ook hoe Oegandese gemeenschappen herstellen van trauma – en hoe dat botst met de fundamenten van het Internationaal Strafhof. Wanneer verandert een slachtoffer in een dader?

Theatre of Violence is de winnaar van de Grand Jury Documentary Award op het Movies that Matter Festival 2023. De documentaire is Engelstalig ondertiteld. Na de vertoning is er een zaalgesprek. Voor kaarten: www.mimik.nl