Entertainment

Bij luisterfestival SCHELP mag je je oren geloven

SCHELP is een nieuw luisterfestival in Nederland waar fictie-audio, hoorspelen en theatrale audioproducties in de etalage worden gezet. De enige regel is: waargebeurde verhalen zijn verboden! Op zaterdag 1 juni verzorgt audiokunstenaar Ischa den Blanken (zie foto) een dagfestival bij theater MIMIK, waar je als bezoeker kunt luisteren naar live-uitvoeringen van een paar van de beste en fictie-audioproducties die Nederland rijk is. MIMIK is gevestigd op het adres Achter de Muren Vispoort 8-10 in Deventer.

De onmiskenbare opkomst en groeiende populariteit van podcasts heeft de afgelopen jaren tal van bijzondere en impactvolle verhalen naar het publiek gebracht. Ischa den Blanken ziet toch één grote afwezige in het huidige podcastaanbod: het klassieke hoorspel.

Volgens Ischa moet daar snel verandering in komen. “Voor de duidelijkheid: ik kan smullen van een sappig en slim verteld, waargebeurd verhaal”, legt Ischa uit. “Maar er is iets bevrijdends aan het luisteren naar complete duimzuigerij. Je mag je verwonderen over de eindeloze verbeeldingskracht van de maker. Bovendien, wat is nou spannender: een schelp aan je oor zetten en je omgeving gefilterd terughoren, of alle oceanen van de wereld in je handpalm houden? Tijdens SCHELP krijg je alle ruimte om dat laatste te geloven.” SCHELP herinnert de bezoekers aan de rijke Nederlandse hoorspeltraditie en laat hen kennismaken met een paar parels van dappere audiomakers. Zo hopen de organisatoren het aantal liefhebbers voor fictie flink op te krikken en de interesse in het Nederlandse hoorspel te doen herleven.

Onconventionele acts

Het festival presenteert een aantal onconventionele acts die de kracht van fictie en experiment illustreren: Het Rosa Ensemble, bekend van De Deense Detective (VPRO), speelt de familievoorstelling Luister… de Nacht (6+), waarin de kleine Max vanuit zijn bedje iets hoort fluisteren, grommen en kraken; de luisterfilm Nagasaki van Audiocollectief NOX werd genomineerd voor de Dutch Podcast Award en geselecteerd voor het Radio Drama Festival in Canterbury. In een donkere filmzaal beleeft men in surround sound een panische zoektocht door een brandende stad; Bert Hana ontwikkelt speciaal voor het festival een live-versie van zijn hoorspel MAANKALF, waarin acteurs en muzikanten een lucide wereld bouwen vol samenzweringen en geheime boodschappen; collectief URLAND neemt je mee in een onontdekte wereld in hun voorstelling REBOOT. Door middel van binaurale audio wordt het publiek volledig opgeslokt door de duistere beelden van Tomas Dudkiewicz; podium BLOOS landt een intergalactische droomstudio in de foyer van het theater, waarbinnen de bezoekers een individuele en freudiaanse audio-ervaring staat te wachten.

En dat is nog niet alles: lokaal talent ontwikkelt een expeditie genaamd De Strandwandeling, die het publiek meeneemt langs vier korte fictie-luisterverhalen van Jeroen Diepenmaat, Johanneke Ter Stege, Tiemen Hageman en Maxime Schräder.

Tickets

Op 1 juni is er in en om theater MIMIK in Deventer dus van alles te beluisteren. Nieuwsgierige bezoekers kunnen voor €7,50 een kaartje kopen voor een losse voorstelling. De echte liefhebbers kunnen met een voordelige passe-partout voor €25,- genieten van het gehele hoofdprogramma. Voor €12,- ervaart men de vier acts van De Strandwandeling. Kijk voor alle informatie, tijden en tickets op www.festivalschelp.nl.