Entertainment

Armando-verhalen in de Boekenweek

DEVENTER – Zondagmiddag 12 maart om 16.00 uur spelen de acteur Stan Fritschy en de violist Gerbrand Dijkstra in het Etty Hillesum Centrum Deventer de voorstelling ‘De jongen en de oorlog’. De voorstelling is gemaakt voor de Boekenweek 2023.

Het is een theaterbewerking van Armando’s autobiografische boek ‘De straat en het struikgewas’. Dit boek is onlangs herdrukt en verkreeg een aanbeveling van Özcan Akyol.

De kunstenaar Armando was schrijver, violist en beeldend kunstenaar. Hij is een van de oprichters van de Nul-beweging, het verzamelgebied van het nieuwe Eicas-museum in Deventer. De ‘jongen en de oorlog’ gaat over een jongvolwassene in de oorlog ‘40-‘45 in de bossen van Amersfoort in de buurt van een strafkamp.

Het thema van de Boekenweek 2023 is identiteit. In de Armando-verhalen wordt verteld hoe de identiteit van een jongen in tijden van oorlog wordt gevormd. Hij moet op de been blijven tussen vijanden en vrienden: wat moet hij doen, wat moet hij laten? Wat moet hij slikken, waar moet hij tegen in het geweer komen? De jonge Armando heeft het achter de rug, de jongvolwassenen uit de oorlogsgebieden, die nu in Deventer wonen, niet. Die zitten er midden in.

Het adres van het Etty Hillesum Centrum is Roggestraat 3 (bij het stadsplein De Brink). De entreeprijs is €12,-. Kaarten aan de zaal, reserveringen via de website ettyhillesumcentrum.nl of via e-mail info@ettyhillesumcentrum.nl.