Entertainment

Al 70 jaar prachtige kamermuziek

Op 25 oktober 1954 klonk in de Deventer Schouwburg het eerste door de Stichting Kamermuziek Deventer georganiseerde concert. Nu, bijna zeventig jaren en 418 concerten later, vinden de concerten nog steeds aldaar plaats. Beroemde musici van over de gehele wereld reizen naar Deventer om daar op te treden, met een grote diversiteit aan composities. 

Het komende seizoen 2023-2024 telt opnieuw een grote variëteit aan vooraanstaande ensembles en solo-instrumentalisten. Het eerste van de zeven concerten vindt plaats op maandag 9 oktober en wordt verzorgd door het Klenke Quartett en altviolist Harald Schoneweg. Er klinken die avond strijkkwartetten van Erkin en Brahms, alsmede het Strijkkwintet KV 515 van Mozart. Violiste Rosanne Philippens en pianist Zoltán Fejérvári treden op tijdens het tweede concert op woensdag 15 november, met werken van Clara Schumann, Ravel en Beethoven. De concertserie wordt op woensdag 6 december vervolgd met een optreden van pianist Dénes Várjon. Het  programma bestaat die avond uit composities van Beethoven, Bartók, Liszt en Chopin.

In 2024 vinden de volgende vier concerten van het seizoen plaats, met als eerste een optreden van Sharon Kam (klarinet) en Enrico Pace (piano), die een zeer divers programma ten gehore brengen. Verder een prijswinnend lied-duo van het Internationaal Vocalisten Concours Den Bosch 2023 en vervolgens het Dudok Quartet Amsterdam (zie foto), met werk van onder anderen Sjostakovitsj en Grazyna Bacewicz. Het seizoen wordt afgesloten door het Wiener Mozart Trio (piano, viool en cello), waarbij trio’s van Mozart, Schumann en Dvořák worden gespeeld. In verband met het jubileum zal er in het najaar van 2024 een extra, feestelijk concert worden georganiseerd.

De concerten zullen als gebruikelijk plaatshebben in de Grote Zaal van de Deventer Schouwburg. De toegangsprijzen zijn onveranderd gebleven. Uitgebreide informatie is te vinden via www.kamermuziek-deventer.nl en www.deventerschouwburg.nl