Stedendriehoek

Emotioneel eerbetoon aan Gosia Kalisciak

DEVENTER – Galerie DNA laat als eerbetoon foto’s en beelden zien van de onlangs overleden kunstenaar Gosia Kalisciak. De expositie is zorgvuldig samengesteld door haar man Joost en haar zoon Edo. Deze indrukwekkende en ontroerende expositie heeft de titel ‘Emoties’ en is tot en met zaterdag 15 juni te zien in de galerie aan Golstraat 9 in Deventer.

Gosia Kalisciak was een in Polen geboren en in Deventer werkende kunstenaar en docent. Het ontwerpen en maken van ruimtelijke objecten en foto’s waren haar grote passie. Haar kunstwerken zijn geïnspireerd of gebaseerd op emoties, kwetsbaarheid, dromen en verlangens. Fotografie was volgens haar het medium om haar eigen gedachten en ervaringen tot uitdrukking te brengen. Ze streefde ernaar om het beeld herkenbaar te maken. Het werk als docent gaf haar veel voldoening en plezier. Zij slaagde er in haar passie en gedrevenheid over te brengen op haar cursisten, waardoor ook zij gemotiveerd werden zelf beeldend bezig te zijn.

Zij volgde haar studies aan het Kunstlyceum en de Academie voor schone kunsten in de richting beeldhouwen. Na haar studies werkte ze als docent handvaardigheid in het onderwijs en als restaurateur van oude beelden en objecten. Vanaf 1996 werkte Gosia als zelfstandig kunstenaar en gaf ze lessen beeldhouwen aan volwassenen in haar eigen atelier en in een cursuscentrum. Tot mei 2016 studeerde ze aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Gosia overleed plotseling op 8 september 2023. Deze expositie is een eerbetoon aan haar als kunstenaar en mens. Voor meer informatie: www.galeriedna.nl